06.12.2007. / 14:38

Autor: Marijana Zrinjski

OSIJEK

Biljana Borzan: "Koaliranje s desnicom je loše i za naše i za njihovo biračko tijelo"

"HSP nam nudi čudne kombinacije, HDSSB je puno konkretniji", kaže Biljana Borzan

"Ovo je za nas u SDP-u vrlo neugodna situacija. Svi nešto očekuju i govore; "pa nećete valjda sa ovima, pa nećete valjda s onima". No, činjenica je da nitko u Osijeku ne želi nove izbore, a vlast se ne može sastaviti bez koalicije", tako opisuje sadašnju situaciju u Osijeku, SDP-ovka, Biljana Borzan za Nacional.hr.

Poznato je naime da se vlast u Osijeku može formirati jedino koaliranjem SDP-a s HSP i/ili HDSSB-om. Iz HSP-a, priča Boljana Borzan, predložili su im, kako kaže, neku čudnu kombinaciju. "Preko medija plasirali su informaciju da bi voljeli svoje članove imati u Poglavarstvu, a da bi SDP-ovci bili u osječkom gradskom Vijeću. To ne dolazi u obzir zato što poglavarstvo predlaže i izvodi projekte, a Vijeće ih samo odobrava", kazala je dodajući kako službeno nisu razgovarali s HSP-ovim vodstvom u Osijeku.

Situacija s HDSSB-om je puno konkretnija. Jučer su imali konstruktivan razgovor o programima za koje te dvije stranke misle da ih treba provesti u gradu u idućih godinu i pol dana. Naglašava da su se složili u vezi mnogih projekata, no tvrdi da nisu razgovarali o foteljama "jer kao prvo to neprimjereno za prvi sastanak, a osim toga trenutačno nije ni važno".

A najvažnije je, smatra Biljana Borzan, naći ljude koje će se potpuno posvetiti radu u Gradskom poglavarstvu, koji će dan i noć raditi za grad. "Mi smo u Osijeku sve više poznati kao stranka koja se ne bori za fotelje i koja ne sudjeluje u svađama. Takav ugled mi ne želimo žrtvovati radi fotelja". Stoga su joj, tvrdi, najvažniji kvalitetni ljudi koji će svojim rezultatima skinuti svaku sumnju da SDP koalira s desnicom samo radi koristi. "Koaliranje s desnicom je loše i za naše i za njihovo biračko tijelo. Najelegantnije bi bilo ostati sa strane i promatrati, ali to ne možemo uraditi". Na pitanje dobiva li kakve savjete o potezima koje treba povući u Osijeku iz zagrebačke središnjice SDP-a odlučno odgovara: "O stvarima u Osijeku odlučuje se u Osijeku".

Krajnji rok za sastav vlasti u Osijeku je 29. 12. Do tada će se, vjeruje Biljana Borazn, nešto riješiti. "Kada smo 2001. koalirali s nama prirodnijim političkim partnerima liberalima, dogovarali smo se do zadnjeg dana. Stoga sumnjam da ćemo se s desnicom dogovoriti prije zadanog roka", kazala je.

Vezane vijesti

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

Odstup ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je prošlog tjedna napustila vladu Zorana Milanovića, počinje izazivati sve veću zabrinutost… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika