06.12.2007. / 19:27

Autor: Martina Čizmić

HAAG

Hrvatska traži puštanje Gotovine na privremenu slobodu

General Gotovina je u pritvoru Haškog suda pune dvije godine. Uhićen je 7. prosinca 2005. na Kanarima i čeka suđenje koje bi trebalo započeti tek sljedeće godine

Hrvatska je pozvala Žalbeno vijeće Haškog suda da preinači odluku provstupanjskog vijeća kojom je odbijen zahtjev za puštanjem na privremenu slobodu generala Antu Gotovinu. Poručila je da je sposobna nadzirati boravak generala u Hrvatskoj i osigurati njegov povratak u Den Haag na početak suđenja.

"Republika Hrvatska daje na znanje da je u punoj mjeri sposobna osigurati kućni pritvor za generala Gotovinu i njegov povratak na sud kad to zatraži sudsko vijeće", stoji u podnesku koji je upućen Žalbenom vijeću.

"Raspravno vijeće pogriješilo je u zaključku da hrvatska jamstva ne pružaju dovoljno osiguranje da će se general Gotovina vratiti na Sud. Hrvatska u punoj mjeri ispunjava sve svoje obveze prema Sudu. Štoviše, povjerenje međunarodne zajednice u sposobnost Hrvatske da ispuni svoje međunarodne obveze odražava se u činjenici da će Hrvatska preuzeti mjesto u Vijeću sigurnosti 1. siječnja 2008", piše u podnesku.

Podsjeća se da je Haški sud uvažio jamstva Srbije i pustio na privremenu slobodu bivše srpske dužnosnike Milana Milutinovića, Nikolu Šainovića, Dragoljuba Ojdanića i Nebojšu Pavkovića koji se vode kao osobe koje se nisu dobrovoljno predale.

Hrvatska poručuje kako Povelja UN-a nalaže da se zemlje moraju jednako vrednovati i da je Sud dužan objasniti razloge različitog tretmana država.

Obrana generala Gotovine također je uložila žalbu na odluku o odbijanju zahtjeva za puštanjem na slobodu do početka suđenja. Smatraju da je raspravno vijeće pogrešno zaključilo kako se general Gotovina ne bi vratio u pritvor.

Raspravno vijeće je prošlog tjedna odbilo zahtjev za puštanjem na slobodu do suđenja generala Gotovinu. Kao objašnjenje su naveli njegovo višegodišnje uspješno izbjegavanje uhićenja, težina zločina za koje je optužen i činjenica da je za optužnicu znao. Vijeće je prihvatilo da je hrvatska Vlada pokazala volju za suradnjom u uhićenju generala, ali je ocijenilo da njena jamstva nisu dovoljna.

Vezane vijesti

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće Haaškoga suda u predmetu "Gotovina i Markač" donijet će odluku o zahtjevu obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbeni postupak "što je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika