07.12.2007. / 11:26

Autor: Nina Tomljanović

KULTURA

Predstavljena knjiga ''LTI'' Victora Klemperera

U Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, 5. prosinca predstavljena je knjiga ''LTI'' njemačkog Židova, uglednog romanista i filologa Victora Klemperera.

Knjigu koja nosi puni naziv 'L(ingua) T(ertii) I(mperii), Klemperer je sam nazvao svojom najtežom, najsloženijom knjigom te ga je djelo proslavilo izvan granica Europe. Razlog tomu nije samo to što je knjiga prva temeljita kritika jezika Trećeg Reicha nego i zbog toga što otkriva Klempererov izraziti talent da teške i složene teme iznesene na neobično zanimljiv, štoviše, na uzbudljiv način. Tim istim načinom pisanja Klemperer se služio i u svom dnevniku, iz kojeg je izvukao 1947. godinu te ju uknjižio u ovo prvorazredno filološko i povijesno-političko štivo.

''LTI'' je potresan dokument o užasom ispunjenim godinama u vrijeme Hitlerova nacističkog režima, koje bi Klemperer teško podnio bez nepokolebljive, trezveno distancirane, često čak i vedrinom ispunjene znanstveničke pribranosti kojom odišu stranice knjige. one dijelove koji se odnose na svakodnevnu jezičnu praksu i govorne propagandne instrumente kojima je nacistički režim mišljenje i ponašanje ideologizirao jezikom.

Victor Klemperer (1881-1960) predavao je od 1920. do 1933. na Visokoj tehničkoj školi u Dresdenu, a nakon rata u Greifswaldu, Halleu i Berlinu. Pisao je studije o Corneilleu, Montesquieuu, autor je Povijesti francuske književnosti 18. stoljeća.

Vezane vijesti

Krokodil - Književni festival

Krokodil - Književni festival

Zagreb, 13. lipnja 2012. - Novi veliki ljetni festival Krokodil, regionalni i internacionalni festival čitanja, po prvi put od svog osnivanja održat… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika