07.12.2007. / 11:25

Autor: Katarina Zorić

FORMIRANJE VLASTI

Mesić: Drugi krug konzultacija već u nedjelju navečer

Predsjednik Republike Stjepan Mesić najavio je da će drugi krug konzultacija za sastavljanje nove hrvatske Vlade početi odmah nakon dopunskih, ponovljenih izbora…

Drugi krug konzultacija za sastavljanje nove hrvatske Vlade počet će odmah nakon dopunskih, ponovljenih izbora, odnosno već u nedjelju navečer, najavio je danas predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Nakon što je u Palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti svečano otvorio znanstveni skup "Pariška mirovna konferencija i ugovor o miru s Italijom, predsjednik Mesić odgovorio je i na nekoliko novinarskih pitanja među kojima i o početku konzultacija za sastavljanje nove hrvatske Vlade.

Novinari su također predsjednika zamolili da komentira svoju nedavnu izjavu iz Bruxellesa da će biti postignut dogovor sa Slovenijom i Europskom unijom oko proglašenja ZERP-a.

S tim u vezi predsjednik Mesić je izjavio da on "nije taj koji će čarobnim štapićem pronaći izlaz", ali da smatra kako Hrvatska tijekom otprilike dvije godine do ulaska u EU mora naći izlaz i ne smije ići u sukob s Europom.

Jer, dodao je, nema potrebe ići u sukob s našim susjedima, ali istodobno moramo zaštititi i svoje nacionalne interese.

Zato moramo naći izlaz, kaže Mesić, a Vlada je tu da radi jer ona i nije prestala raditi zato što smo imali izbore.

Na novinarski komentar kako se "čini da Vlada nema političku volju riješiti problem ZERP-a osim da ga proglasi unatoč EU-u", Mesić je odgovorio kako je najavio da se treba naći rješenje te da se nada da će ga Vlada i pronaći.

Jedno od novinarskih pitanja odnosilo se i na tzv. aferu s kamionima odnosno zašto predsjednik to pitanje ponovno "izvlači nakon tri godine". Ustvrdivši kako ništa "ne izvlači", Mesić je podsjetio da je državna revizija pokazala nezakonitost u tom slučaju te da sada mjerodavne državne institucije trebaju utvrditi tko je kriv.

Predsjednik nije htio komentirati je li o tomu razgovarao s ministrom obrane Berislavom Rončevićem te je rekao da o tom pitanju nema potrebe otvarati raspravu.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika