07.12.2007. / 14:02

Autor: Katarina Zorić

CEH RIBARA

"Hrvatska ne smije popustiti pritiscima za odgodu ZERP-a"

Ceh ribara je ocijenio da EU nema nikakve argumente za negativan stav prema ZERP-u jer je primjena zakona i nadzor na ribolovnim područjima u cilju zaštite ribljih resursa, ističu, temeljni cilj ribarske politike EU…

Ceh ribara Hrvatske obrtničke komore (HOK) od nove hrvatske vlade traži da ustraje na provedbi saborske Odluke o proglašenju ZERP-a i za članice EU od 1. siječnja iduće godine, te ocjenjuje da predstavnici EU nemaju ni jedan argument za negativan stav o ZERP-u.

Ceh ribara je na današnjoj sjednici raspravljao o pritiscima iz Italije, Slovenije i predstavnika EU vezano uz primjenu hrvatskog ZERP-a, te ocijenio da EU nema nikakve argumente za negativan stav prema ZERP-u jer je primjena zakona i nadzor na ribolovnim područjima u cilju zaštite ribljih resursa, ističu, temeljni cilj ribarske politike EU.

"Primjena ZERP-a od 1. siječnja 2008. značit će za hrvatske ribare prestanak dosadašnje diskriminacije i poniženja u ribolovu u odnosu na talijanske ribare, jer će tada i oni morati poštivati zajedničke propise, a ne kao do sada pustošiti naš ZERP bez ikakvih pravila i kontrole", izjavio je predsjednik Ceha ribara Tonči Božanić.

Ceh ribara izražava zabrinutost zbog, kako kažu, stava predsjednika države Stjepana Mesića kako Hrvatska mora poštivati potpisani 'sporazum' u vezi ZERP-a.

Ističu da taj "potpisani zapisnik sa sastanka" za Hrvatsku nije pravno obvezujući, a što su, napominju, u više navrata javno izjavili premijer Ivo Sanader i državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Hido Biščević.

Ceh ribara HOK-a stoga apelira na sve predstavnike vlasti da kroz potporu provedbi saborske Odluke o proglašenju ZERP-a zauzmu jedinstven stav oko zaštite nacionalnih interesa, a od nove vlade traži da kvalitetnije pozicionira sektor ribarstva, uvođenjem funkcije državnog tajnika za ribarstvo u resornom ministarstvu.

Vezane vijesti

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Vođa Kukuriku koalicije, Zoran Milanović, sudjeluje u Facebook chatu putem kojeg odgovara na pitanja građana, koje su mu postavljali tijekom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika