07.12.2007. / 14:04

Autor: Marijana Zrinjski

KOALICIJSKI SPORAZUM

HDZ, HSS i HSLS visoko usuglašeni oko većine pitanja

Pregovarači još nisu dotakli osjetljive teme poput ZERP-a i NATO-a, no naglasili su da se pregovori vode u dobroj volji, te da je teško predvidjeti kako će završiti pregovaranje oko tih tema

Svakim danom koalicijski sporazum HDZ-HSS i HSLS-a sve je bliže realizaciji. Ustvrdili su to na današnjoj konferenciji za novinare u zagrebačkoj središnjici HSS-a dobro raspoloženi pregovarački predstavnici triju stranaka: Damir Polančec, Božidar Kalmeta, Petar Čobanković iz HDZ-a, HSS-ovac Božidar Pankretić i Ivan Čehok iz HSLS-a.

"Iako nas još čeka dosta posla, dogovorili smo se oko većine pitanja. A moje lice je najbolja poruka kako teku pregovori", kazao je Polančec zahvaljujući novinarima što su ih prema dogovoru nekoliko dana puštali na miru da odrade pregovore koncentrirano. Predstavnici su se, kako kažu, visoko usuglasili oko tema decentralizacije Hrvatske, zdravstva, turizma, industrije, oko razvijanja srednjeg i malog poduzetništva, oko upravljanja imovinom i sustava obrazovanja.

Dogovoreno je da do kraja mandata buduće vlade decentralizacija fiskalnih prihoda lokalnih samouprava poveća za 20 posto BDP-a. Za preporod hrvatskih sela dogovoreno je šest milijardi kuna. Usuglašen je, tvrdi Pankretić, i plan razvitka turizma na kontinentu, između ostalog predviđeno je otvaranje tristo novih seoskih turističkih gospodarstava, novih 50 tisuća kreveta u hotelima vrhunske kategorije, izgradnja 500 malih obiteljskih hotela. Što se tiče zdravstva, ukinut će se administrativne pristojbe, radit će se na osnaživanju primarne zdravstvene zaštite, modernizirat će se bolnički sustav opremom, infrastrukturom i drugim.

Polančec je pak govoreći o industrijama, posebno istaknuo prehrambenu industriju kojoj se za ovog mandata namjerava posvećivati posebna pozornost budući da je to "veliki hrvatski potencijal". Ukupna ulaganja u sektor malog i srednjeg poduzetništva povećat će se s 150 na 400 milijuna kuna. Izradit će se središnji registar državne imovine i izvršit će se preustroj Fonda za privatizaciju.

Također uvest će se državna potpora za svakog stanovnika iznad 65 godina po uzoru na 17 zemalja Europske unije. Potpora je vezana uz osnovicu za izradu socijalnih naknada koje će se s 400 kuna povećati na 500. Čehok je, pak govoreći o obrazovanju izjavio da će se u tijekom idućeg mandata mijenjati zakon o osnovnom i srednjem školstvu, te da će se aktivno raditi na decentralizaciji školstva.

Pregovarači još nisu dotakli osjetljive teme ZERP-a i NATO-a, no naglasili su da se pregovori vode u dobroj volji, te da je teško predvidjeti kako će završiti pregovaranje oko tih tema.

Na pitanje nije li HSS prije izbora bio bliže programu SDP-a nego HDZ-a, Pankretić je izjavio da tada još nisu bili dovoljno upoznati s programom tada vladajuće stranke dok su s SDP-ovim našli dosta sličnosti.

Iduća konferencija zakazana je za srijedu.

Vezane vijesti

'Neću vratiti mandat'

'Neću vratiti mandat'

Saborski zastupnik Damir Bajs, kojega je Predsjedništvo HSS-a suspendiralo i do danas mu dalo rok da stranci vrati saborski mandat, poručio je da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika