07.12.2007. / 17:07

Autor: Marko Biočina

USTAVNI SUD

Vici Vukojeviću prijeti suđenje zbog silovanja

‘Smrdiš muslimanko na islam, pa me tvoja smrad blokirala’, navodno je žrtvi rekao Vukojević

Vici Vukojeviću, jednom od sudaca Ustavnog suda Republike Hrvatske danas prestaje osmogodišnji mandat, a samim time i imunitet od kaznenog progona koji je do sada uživao na temelju svoje funkcije. Spekulira se kako Vukojeviću prijeti optužnica zbog nikad razjašnjenih sumnji kako je 1993. silovao zatočenu 22-godišnju Bošnjakinju u HVO-u logoru pokraj Mostara.

Naime, još krajem 1999. nekadašnji zastupnik u bosansko-hercegovačkom parlamentu Irfan Ajanović podnio je Haaškom sudu optužni prijedlog protiv Vukojevića zbog navodnog silovanja 22-godišnje Bošnjakinje u logoru Vojno. Vojno se nalazi blizu Mostara, a Vukojevićevo ponašanje opisano je i u knjizi “Molila sam da me ubiju”.

Žrtva silovanja studentica mostarskog sveučilišta opisala je kako je u njezinu zatočeničku sobu ušao današnji sudac Ustavnog suda: “Pitala sam Vukojevića što će biti sa mnom… Ako budeš dobra i ako ne budeš pravila problema sve će dobro završiti… Ležala sam gola na kauču i bila gotovo bez daha od mlohavog tijela Vice Vukojevića koji je dahtao nada mnom, pa onda sam sebi nešto mrmljao. Vice Vukojević dižući se sa mene govorio je ‘Smrdiš muslimanko na islam, pa me tvoja smrad blokirala…’.”.

Kako je objavio Radio 101, tužiteljstvo u Sarajevu bi uskoro trebalo dostaviti ostatak dokumentacije o predmetu, a potom bi Državno odvjetništvo trebalo odlučiti o daljnjem postupanju. Inače, optužbe protiv Vukojevića javno su obznanjene 2006. godine u televizijskoj emisiji Latinica, nakon čega je Vesna Pusić tražila da se provede istraga. To je načelno podržao i premijer Sanader, no Vukojević nikad nije bio formalno optužen.

Vezane vijesti

'Hrvatska je primjer za regiju'

'Hrvatska je primjer za regiju'

Hrvatska je na putu u Europsku uniju prošla dug i uspješan put reformi i njezin uspjeh može poslužiti kao primjer za druge zemlje regije, rekao je u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika