07.12.2007. / 17:07

Autor: Martina Čizmić

HAAŠKE OPTUŽNICE

Tuđman: "Postoje osnove za povlačenje optužnica protiv generala"

Umirovljeni sudac Ustavnog suda Milan Vuković rekao je kako je Haaški sud odbijanjem zahtjeva odvjetnika i jamstva hrvatske vlade za puštanjem generala Gotovine, a prihvaćanjem takvih jamstava za srpske generale od Srbije pokazao svoju antipatiju prema svemu što je hrvatsko

Mirosla Tuđman izjavio je kako nakon presuda "vukovarskoj trojci" ima dovoljno osnova da Hrvatska zatraži povlačenje haaških optužnica protiv hrvatskih generala. Na skupu "Haaški sud - zajednički zločinački pothvat - Što je to?", istaknuo je kako posebnu nepravdu i nelogičnost Haaškog suda vidi u činjenici što nitko, osim hrvatskih dužnosnika, nije optužen za zajednički zločinački pothvat.

"Milošević jest optužen, ali je umro. Srpska vlada optužena je za zločine 1999., a 'vukovarska trojka' nije osuđena za zločinački pothvat", rekao je Tuđman. Smatra kako ima puno osnova da se optužnice protiv hrvatskih generala povuku, jer nisu optuženi da su osobno počinili zločin, ni da su ga naredili.

Kako Haaški sud nema mandat suditi za agresiju i zločine protiv mira, Tuđman smatra da je taj sud iznevjerio osnovnu zadaću.

Umirovljeni sudac Ustavnog suda Milan Vuković rekao je kako je Haaški sud odbijanjem zahtjeva odvjetnika i jamstva hrvatske vlade za puštanjem generala Gotovine, a prihvaćanjem takvih jamstava za srpske generale od Srbije pokazao svoju antipatiju prema svemu što je hrvatsko. "Vjerojatno će svaka hrvatska vlada sada moći uvidjeti koliko partner Haaškom sudu može biti", rekao je Vuković.

Američki odvjetnik Edward Slavko Yambrusic smatra da postoje dvostruka mjerila prema hrvatskim i srpskim optuženicima. Smatra da pravna koncepcija Haaškog suda dovodi u istu skupinu hrvatske branitelje i agresore. Novinarka Višnja Starešina dodala je kako neograničene ovlasti haaškog tužiteljstva mogu odvesti do toga da samostalno izabere koga će i kada optužiti te kako će kvalificirati zločin.

"Svi zločini u istočnoj Slavoniji svedeni su na Ovčaru. U sudskom procesu zbog propusta u kvalifikaciji sveli su se na zločin četnika i teritorijalaca te Mile Mrkšića koji im je to iz nehaja dopustio", rekla je Starešina. Istaknula je i kako se u optužnici za Oluju navodi prekomjerno granatiranje Knina, a tužiteljstvo se nikada nije bavilo prekomjernim granatiranjem Vukovara.

Vezane vijesti

169 milijuna odvjetnicima generala

169 milijuna odvjetnicima generala

Za zastupanje hrvatskih generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka pred Međunarodnim kaznenim sudom za ratne zločine od 2006. do kraja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika