07.12.2007. / 17:43

Autor: Martina Čizmić

ISTRAGA KORNATSKE TRAGEDIJE

Djelomična rekonstrukcija i vještačenje požara

Nakon završene rekonstrukcije, cijeli spis biti će dostavljen voditelju tima vještaka, koji će sa timom obaviti vještačenje u roku od četiri mjeseca i dostaviti pisani nalaz i mišljenje istražnom sucu.

Istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku, Branko Ivić, naložio je da se 14. prosinca na Kornatu obavi djelomična rekonstrukcija kornatske tragedije. Također je naložio da se provede multidisciplinarno vještačenje o okolnostima u kojima je požar nastao, razvio se i proširio.

Rekonstrukcija će se obaviti uz pomoć fotografija koje su snimili stradali vatrogasci i ostalih dokaza prikupljenih u istrazi, a njoj će biti nazočna i posada helikoptera koja je prevozila vatrogasce na otok. Glavni stožer HV-a osigurati će helikopter i posadu koja je toga dana prevozila vatrogasce na Kornat.

Nakon završene rekonstrukcije, cijeli spis biti će dostavljen voditelju tima vještaka, koji će sa timom obaviti vještačenje u roku od četiri mjeseca i dostaviti pisani nalaz i mišljenje istražnom sucu.

Sudac Ivić je zatražio da vještačenje obuhvati razdoblje od izbijanja požara pa sve do gašenja. Posebno se treba utvrditi kinetika i dinamika požara na području na kojem su stradali vatrogasci. Utvrdit će se polje, brzina i smjer širenja požara, visina i položaj plamena, širina plamene fronte te procjena oslobođene toplinske energije, maksimalno razvijena toplinska snaga i raspored temperature u području stradavanja vatrogasaca.

Vještaci bi trebali ocijeniti koliko su razvoju tragedije doprinjeli meteorološki uvjeti, topografija terena i karakteristike postojeće vegetacije, kao i eventualno postojanje lako zapaljivih tvari. Trebaju razjasniti različite stupnjeve opeklina i razliku u rasporedu i površini opeklina stradalih vatrogasaca iako su bili blizu jedan drugome.

Vještačenje će provesti tim kojeg predvodi Miodrag Drakulić, inače stalni sudski vještak za strojarstvo. U timu su još i Milan Carević, stalni sudski vještak za požare, tehnološke eksplozije i graditeljstvo, prof.dr. Branko Grisogono, Slobodan Kocijan, stalni sudski vještak za požare i eksplozije, Vojin Maštruko, stalni sudski vještak za balistiku, te prof.dr. Dušan Zečević, stalni sudski vještak za sudsku medicinu.

Vezane vijesti

Policija istražuje prijetnje smrću Holy

Policija istražuje prijetnje smrću Holy

Zagrebačka policija je potvrdila kako je dobila prijavu ministrice zaštite okoliša i prirode, Mirele Holy, kako joj prijete smrću u pismima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika