08.12.2007. / 14:26

Autor: Nina Tomljanović

KOALIRANJE

Ružman demantirao glasine o koaliciji HNS-a i HDZ-a

"Naša pozicija ista je kao i prije tri mjeseca, i ništa s tim u vezi nije promijenjeno", naglasio je Ružman

Glasnogovornik HNS-a Mladen Ružman opovrgnuo je danas tvrdnje, da ta stranka razgovara o koaliciji s HDZ-om, ističući da je Predsjedništvo HNS-a jednoglasno poduprlo nastojanje da se formira koalicija lijevog centra, s SDP-om kao partnerom. "Apsolutno demantiram bilo kakve razgovore o kojima govori današnji ''Jutarnji list' ", izjavio je Ružman.

Dodao je da je Predsjedništvo stranke jednoglasno poduprlo nastojanje predsjednice HNS-a Vesne Pusić na stvaranju koalicije lijevog centra. "Naša pozicija ista je kao i prije tri mjeseca, i ništa s tim u vezi nije promijenjeno", naglasio je Ružman.

Hoće li HNS pregovarati s HDZ-om ako propadne svaka mogućnost stvaranja lijeve koalicije, glasnogovornik HNS-a je odgovorio kako se HNS do sada pokazao kao dobra i konstruktivna oporba, te da će to biti još jednom.

HDZ i HNS spremni za koalicijuIako pregovori između žuto-zelene koalicije i HDZ-a teku glatko i po planu, HDZ je za svaki slučaj našao i alternativu. Riječ je HNS-u, stranci koja se netom poslije izbora priklonila SDP-u. Pa, tako dožive li pregovori koalicije HSS-HSLS s HDZ-om krah, opcija za koju će HDZ tada biti otvoren je HNS.

Premda za sada ta opcija i nije najrealnija, jedan od visokopozicionirani članova HNS-a jučer je za Jutarnji list potvrdio kako se, ukoliko propadnu pregovori koju su već danima u tijeku, HNS zalaže da se otvore razgovori s obje strane, ali da ipak prednost ima lijeva koalicija koja im je kako kažu, bliža. ''Činjenica je da je HDZ dobio najviše mandata, ali je lijeva opcija dobila više glasova. Ništa ne preteže ni na jednu ni na drugu stranu, pa ne bi trebalo nagliti'', rekao je jedan od članova HNS-a.

Bilo da se radi o pritiscima na koaliciju HSS-HSLS ili o testiranju reakcija javnosti na dosad nezamislivu kombinaciju, i u HDZ-u i u HNS-u su navodno neslužbeno potvrdili mogućnost koju su još prije nekoliko dana odlučno odbacivali. ''Mi i dalje radimo ustrajno i strpljivo na formiranju koalicije lijevog centra jer je to pretežita volja građana ove zemlje'', izjavio je Mladen Ružman, glasnogovornik HNS-a.

Sukladno informacijama koje su još uvijek neslužbene, iz Predsjedništva HDZ-a se saznaje kako HNS-ovac Radimir Čačić šalje poštare direktno prema Ivi Sanaderu, čiji je blizak suradnik navedenu informaciju i potvrdio. ''Signal smo dobili, ali do kontakta nije došlo'', navodno je Sanaderov suradnik rekao novinarima Jutarnjeg lista.

Iako iz HDZ-a službeno ne potvrđuju, mogućnost pregovora nisu ni demantirali. ''Sada razgovaramo sa koalicijom HSS-HSLS i ti pregovori dobro napreduju , kazao je glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček odbivši odgovarati na hipotetska pitanja o budućim razgovorima s HNS-om.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika