08.12.2007. / 12:29

Autor: Nina Tomljanović

STATUS KOSOVA

Nastavku pregovora o Kosovu protive se Njemačka, V.Britanija, Francuska i Italija

U pismu se ističe kako su mogućnosti za pregovore iscrpljene nakon neuspjeha kosovske diplomatske trojke da postigne suglasnost između kosovskih Albanaca i Srba

U zajedničkom pismu četiriju vlada Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije upućenom EU se navodi kako se te države protive nastavku pregovora o Kosovu.

U pismu se ističe kako su mogućnosti za pregovore iscrpljene nakon neuspjeha kosovske diplomatske trojke da postigne suglasnost između kosovskih Albanaca i Srba.

Protekli mjesec, na zahtjev UN-a, predstavnici EU, Sjedinjenih Država i Rusije su pokušali posredovati u rješenje spornog pitanja statusa Kosova, ali su pregovori završili bez uspjeha, a dvije su strane ostale pri svojim nepomirljivim stajalištima.

EU se sada mora baviti razvojem koji se "može očekivati" u pitanju budućeg statusa Kosova, navodi se u pismu.

U ponedjeljak, na sastanku u Bruxellesu, ministri vanjskih poslova 27 država članica EU će se pokušati usuglasiti oko zajedničkog stajališta o mogućem jednostranom proglašenju neovisnosti Kosova. Većina zemalja članica s time je suglasna, ali se Slovačka, Cipar i Grčka otvoreno protive.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika