10.12.2007. / 10:51

Autor: Martina Čizmić

ISTRAŽIVANJE SLOVENSKOG "DNEVNIKA"

Hrvatska jeftinija od Slovenije, Italije i Austrije

Zanimljivo je da je u usluge uračunata i ulaznica za ulaz u zoološki vrt. Prema istraživanju, ulaznica za zagrebački zoološki vrt 50 posto je jeftinija od one za ljubljanski, a trostruko jeftinija od one za ulaz u ZOO u Veroni ili Beču

Slovenski dnevni list "Dnevnik" proveo je istraživanje u kojem je usporedio rast cijena proizvoda i usluga u Sloveniji, Italiji, Hrvatskoj i Austriji.

Poskupljenje hrane u slovenskim trgovinama dovelo ih je na razinu cijena u Italiji. Usluge su u Ljubljani još uvijek jeftinije nego u pograničnoj Goriziji. Osnovni životni proizvodi i usluge najskuplje su u Leibnizu, Grazu i Beču, ali je u austriji i viša kupovna moć, piše "Dnevnik".

Prema potrošačkoj košarici koja obuhvaća 14 proizvoda i 6 usluga, Hrvatska je najjeftinija od zemalja obuhvaćenih u istraživanju. Kod nas su u usporedbi sa drugim zemljama gotovo sve usluge jeftinije. Kako su Slovenci istraživanje za Hrvatsku bazirali na cijenama u Zagrebu i Samoboru, parkiranje je najskuplja stavka. Navode kako jedan sat parkiranja u Zagrebu stoji 2,18 eura, u Ljubljani jedan euro, a u Goriziji 0,50 eura. Ističu kako je svinjetina u Hrvatskoj znatno jeftinija nego u Austriji, Sloveniji i Italiji.

List navodi i da je u Hrvatskoj najniža cijena mlijeka, a u Sloveniji banana. S druge strane čokolada Milka i glazbeni CD-i najskuplji su upravo u Hrvatskoj.

Cijela košarica u Austriji stoji gotovo 99 eura, u Italiji 94, u Sloveniji 76,28, a u Hrvatskoj 67,92 eura. Ukoliko se računaju samo prehrambeni proizvodi oni u Austriji stoje 17,23 eura, u Italiji 15,61, u Sloveniji 15,32, a u Hrvatskoj 14,45 eura. No u njoj nisu uračunati svakodnevni prehrambeni proizvodi poput kruha i povrća. Ne sadržava niti usluge javnog prijevoza ili komunalne troškove, no uračunati su troškovi korištenja kemijskih čistionica i praonica automobila.

Zanimljivo je da je u usluge uračunata i ulaznica za ulaz u zoološki vrt. Prema istraživanju, ulaznica za zagrebački ZOO 50 posto je jeftinija od one za ljubljanski, a trostruko jeftinija od one za ulaz u ZOO u Veroni ili Beču.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika