10.12.2007. / 13:57

Autor: Marijana Zrinjski

MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA

SSSH traži zakon o minimalnoj plaći

Savez samostalnih sindikata Hrvatske traži donošenje zakona o minimalnoj plaći, jer sadašnja najniža plaća pokriva samo 39 posto sindikalne košarice. Traže i isključivanje menadžerskih plaća iz statističkih prikaza prosječnih plaća, kako bi se dobila stvarna socijalna slika Hrvatske. Izjavila je to danas regionalna povjerenica SSSH za jugozapadnu Hrvatsku Jadranka Tomašić u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava.

Upozorila je na sve veći trend siromaštva među zaposlenima u Hrvatskoj, kao i na to da 20 posto građana posjeduje oko 80 posto nacionalnog bogatstva. "Radnik s najnižom plaćom u Hrvatskoj zaradi na dan 56 kuna neto, saborski zastupnik 480, a menadžer 4955 kuna. K tomu, oko 85 posto ugovora o radu u zadnje tri godine sklopljeni su na određeno vrijeme", dodala je.

Povjerenica SSSH za jugozapadnu Hrvatsku navela je primjer tzv. sindikalne košarice u Primorsko-goranskoj županiji za listopad ove godine. Minimalni troškovi života za četveročlanu obitelj bili su 6103 kune, a prosječna isplaćena neto plaća bila je 4647 kuna, pa je prosječna plaća "pokrivala" 76,13 posto troškova života. Troškovi podstanarske obitelji bili su 8186 kuna, pa je prosječna plaća "pokrivala" 56,76 posto troškova života, kazala je Tomašić, podsjetivši da će sindikalnu košaricu u sljedećim mjesecima još više opteretiti troškovi grijanja i nova poskupljenja.

Pravna zastupnica u riječkom uredu SSSH Nada Brišić podsjetila je da se radnici za pomoć u ostvarivanju svojih prava, za pravne savjete i prijavljivanje rada na crno mogu javiti na besplatan telefon 0800-200-004 radnim danom od 10 do 14 sati.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika