10.12.2007. / 15:19

Autor: Katarina Zorić

VOJSKA

Ukida se vojni rok, a udruge žale za civilnim ročnicima

Iako služenje vojnoga roka od iduće godine prestaje biti obavezno, osobe koje žele stupiti u vojsku mogu se prijaviti za dragovoljno služenje vojnog roka do kraja kalendarske godine u kojoj navršavaju 30 godina života, a isto je omogućeno i ženama…

U Hrvatskoj od 1. siječnja neće više biti služenja vojnog roka, ali ni civilnog služenja. Ovakva odluka mjerodavnih niti ne čudi s obzirom na to da se posljednjih godina veliki broj mladića odlučivao za civilnu službu umjesto klasičnog služenja vojnog roka u odori.

Naime, prije dvije godine civilnih je ročnika bilo 10.180, prošle godine 9.512, a ove ih je godine 2.344.
Ukidanju civilnog služenja vojnog roka ne raduju se brojne udruge što se moglo i očekivati jer su upravo u udrugama ročnici obavljali mnoge važne poslove.

U Hrvatskoj udruzi paraplegičara i tetraplegičara, gdje je prošlo 60-ak civilnih ročnika, kažu da će im ove promjene donekle otežati rad jer su im puno pomagali i u udruzi, ali i njihovim članovima kod kuće.
I Domu za starije i nemoćne osobe Maksimir u Zagrebu nedostajat će civilni ročnici, kaže ravnateljica Doma Jasminka Dlesk Božić.

"Nedostajat će nam, ali mi smo od početka to shvatili kao nešto što je poklonjeno na određeno vrijeme, tako da smo spremno dočekali ovu promjenu. Moram reći da je bilo krasnih momaka koji su nam stvarno puno pomogli i koji su unaprijedili naš posao, ali bilo je i onih koji nisu odgovorno shvatili svoju zadaću, pa smo imali i fiktivnih bolovanja. U svakom slučaju, civilni ročnici dobro su nam došli."

Iako služenje vojnoga roka od iduće godine prestaje biti obavezno, osobe koje žele stupiti u vojsku mogu se prijaviti za dragovoljno služenje vojnog roka do kraja kalendarske godine u kojoj navršavaju 30 godina života, a isto je omogućeno i ženama. Novaci se više ne pozivaju ni na zdravstvene preglede i novačenje, a ostala je samo obaveza svih novaka da se u kalendarskoj godini u kojoj navršavaju 18 godina života upišu u vojnu evidenciju.

Vezane vijesti

Dodik bi izbacio SDA iz vlasti

Dodik bi izbacio SDA iz vlasti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u petak kako bi Stranku demokratske akcije (SDA) trebalo "izbaciti" iz koalicije koja je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika