10.12.2007. / 15:34

Autor: Nina Tomljanović

MEĐUNARODNI DAN ZA LJUDSKA PRAVA

Udruga Nada i Plavi telefon upozoravaju na prava djece

Predsjednica udruge Nada Marić kazala je da se prava ne provode iako Obiteljski zakon postoji, te napominje kako su zakazali i Centri za socijalnu skrb

Udruga samohranih roditelja Nada i Plavi telefon u povodu Međunarodnog dana za ljudska prava upozorili su kako je Hrvatska svakom djetetu dužna osigurati primjeren životni standard s obzirom da je potpisnica Konvencije o pravima djeteta.

Predsjednica udruge Nada Marić kazala je da se prava ne provode iako Obiteljski zakon postoji, te napominje kako su zakazali i Centri za socijalnu skrb. ''Sudovi i dalje donose presude o niskim alimentacijama, a u Osijeku smo čak imali primjer da je čovjek dobrovoljno nudio alimentaciju od 4.000 kuna, na što mu je sutkinja sugerirala da ne daje toliko kad ne mora'', kaže Marić.

Iz udruge Nada također napominju kako se Obiteljski zakon ne provodi jednako u svim regijama, te kako su centri za socijalnu skrb dužni isplaćivati privremeno uzdržavanje i tužiti roditelja koji ga ne plaća, dodajući kako to funkcionira uglavnom samo u Zagrebu.

U Hrvatskoj je 2003. godine, prema podacima Državnog zavoda za obitelj, materinstvo i mladež bilo 180.000 djece koja ne primaju alimentaciju.

Također udruge traže i izmjenu zakona s obzirom da u njemu nije jasno definiran status jednoroditeljskih obitelji. Na navedeni status upozorit će dječju pravobraniteljicu, ali i novu Vladu, kažu u udruzi samohranih roditelja Nada.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika