10.12.2007. / 18:55

Autor: Nina Tomljanović

BERLIN

Otkriveno više od 1500 viza na temelju lažnih dokumenata

Od 1500 slučajeva lažnih dokumenata, 1.259 slučajeva bilo je u Moskvi, 70 u Kišinjevu, 30 u Šangaju

U dvije godine, zaposlenici u njemačkim konzulatima u Kišinjevu, Kairu, Šangaju i Moskvi, izdali su više od 1500 viza na temelju lažnih dokumenata. "Otkrili smo gotovo 1500 prekršaja u izdavanju viza u zadnje dvije godine", rekao je Martin Jaeger, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova i time potvrdio otkrića njemačkog tiska.

Od 1500 slučajeva lažnih dokumenata, 1259 slučajeva bilo je u Moskvi, 70 u Kišinjevu, 30 u Šangaju. U Kairu su identificirana 132 slučaja, no istraga je u tijeku. U tim gradovima prijevare su izveli lokalni stanovnici, zaposlenici konzulata, a ne njemačko diplomatsko osoblje.

Jaeger je sukladno s novootkrivenom aferom njemački tisak podsjetio na "skandal s vizama" iz 2005. godine koji je potresao vladu Gerharda Schroedera.

U to vrijeme šef diplomacije je bio Joshcka Fischer koji je optužen da je olakšavajući kriterije za dodjelu turističkih viza za Njemačku, omogućio ulazak stotina tisuća imigranata iz istočne Europe u Europsku uniju.

Sadašnja afera ne upućuje na zaključak da se radi o velikom problemu u postupku izdavanja viza u njemačkim veleposlanstvima u inozemstvu, kaže Jaeger.

Vezane vijesti

Hakeri srušili stranicu Ministarstva vanjskih poslova

Hakeri srušili stranicu Ministarstva vanjskih poslova

Hakerska grupa Teampoison srušila je web stranice Ministarstva vanjskih i europskih poslova te ih učinila nedostupnima. Svoj su postupak najavili na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika