Objavljeno u Nacionalu br. 630, 2007-12-10

Autor: Nacionalova redakcija

UNATOČ LJUTNJI SINDIKATA, SARKOZY DOPUŠTA RAD NEDJELJOM

Sindikati najavljuju velike prosvjede ako Sarkozyjeva inicijativa prođe u parlamentu

FRANCUSKI PREDSJEDNIK Nicolas Sarkozy želi dodatno potaknuti francusku privreduFRANCUSKI PREDSJEDNIK Nicolas Sarkozy želi dodatno potaknuti francusku privreduFrancuski predsjednik Nicolas Sarkozy izazvao je novi bijes moćnih francuskih sindikata najavom da će uskoro u proceduru staviti zakon kojim će se u Francuskoj dopustiti rad nedjeljom, i to posebno u trgovini. Sada je u Francuskoj na snazi više od stotinu godina star zakon kojim je zabranjen rad nedjeljom. U međuvremenu je taj zakon iz 1906. promijenjen, pa su napravljene neke iznimke, te nedjeljom mogu raditi dućani koji prodaju sportsku opremu, predmete za vrt i za popravke u kući, a dopušten je i rad malim dućanima i obrtima u obiteljskom vlasništvu. Sarkozy sada namjerava dati dopuštenje i velikim trgovačkim lancima da nedjeljom otvore svoje dućane i robne kuće, čime bi se promijenio način života Francuza.

Protiv toga su ustali socijalistička opozicija i sindikati, koji su neke pojedinačne pokušaje rada nedjeljom u trgovini do sada sprečavali sudskim tužbama. Oni najavljuju velike prosvjede ako taj zakon uđe u proceduru. Tvrde da nema nikakva opravdanja za uvođenje rada nedjeljom, te upozoravaju da će se tako smanjiti prava francuskih radnika koji na temelju zakona donesenih u vrijeme socijalističke vlade imaju najpovoljniji položaj u Europi, među ostalim 35-satni radni tjedan, koji bi uvođenjem rada nedjeljom bio ugrožen. Protiv Sarkozyjeva zakona su i neke lokalne uprave koje tvrde da bi taj zakon promijenio tradicionalni život u unutrašnjosti, a i ugrozio male trgovine. Sarkozy, pak, smatra da bi to dalo značajan poticaj francuskoj privredi, koja po godišnjem rastu zaostaje za prosjekom EU.

Vezane vijesti

Unutarnja stvar Francuza

Unutarnja stvar Francuza

Zajednička izborna kampanja Nicolasa Sarkozya i Angele Merkel zapravo je već odavno započela. Još u veljači je njemačka kancelarka u jednom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika