Objavljeno u Nacionalu br. 630, 2007-12-10

Autor: Ivo Pukanić

POLITICAL REPORT

U Vladi ostaju Šuker, Kalmeta i Primorac

Pregovori oko usklađivanja programa između HDZ-a i koalicije HSS-HSLS protekli su glatko, međutim očekuju se problemi s podjelom funkcija u novoj vladi

Đurđa Adlešić želi u novoj vladi kontrolirati novac koji će se dodjeljivati jedinicama lokalne upraveĐurđa Adlešić želi u novoj vladi kontrolirati novac koji će se dodjeljivati jedinicama lokalne uprave”Naši partneri, koalicija HSS-HSLS, zaista su se do sada držali krajnje fair i niti jednog trenutka za vrijeme pregovora nisu postavili pitanje ministarskih ili nekih drugih mjesta u novoj vladi. Do sada smo se usuglasili u 95 posto svih pitanja iz koalicijskog sporazuma, te će u sljedeća dva dana biti sve gotovo. Dakle bit će potpisan ugovor između HDZ-a i koalicije HSS-HSLS, što će ujedno predstavljati i platformu rada nove vlade. Na osnovi toga očekujemo od predsjednika Mesića mandat i tek onda ćemo krenuti u dogovor oko obnašanja pojedinih dužnosti. No, oko toga neće biti nikakvih problema, jer najvažnije je da dogovorimo čvrsti ugovor oko rada i ciljeva Vlade, a kasnije će sve biti lako.” To nam je u ponedjeljak kasno poslije podne izjavio visoki državni dužnosnik, vrlo blizak premijeru Ivi Sanaderu.

Božidar Kalmeta ostat će na istoj poziciji, ali će se iz njegova ministarstva izdvojiti turizam, koji će pripasti seljacimaBožidar Kalmeta ostat će na istoj poziciji, ali će se iz njegova ministarstva izdvojiti turizam, koji će pripasti seljacimaDa je to zaista tako i da se do sada niti u međusobnim razgovorima niti jednom riječju nije spomenulo dijeljenje fotelja, potvrdili su nam i vodeći ljudi koalicije HSS-HSLS. No, u sljedećih pet dana mogao bi se naslutiti i kostur nove vlade s Ivom Sanaderom na čelu. Ipak, unatoč takvoj međusobnoj ljubavi i toleranciji, kucnut će taj bolni trenutak kada će se trebati izići i s konkretnim kadrovskim prijedlozima i rješenjima na stol. Prema onome kako sada stvari stoje, tu bi ipak moglo biti određenih problema, naročito u nekim sektorima, koji su seksi i jednoj i drugoj i trećoj strani. Nekoliko je dosadašnjih ministara potpuno neupitno i pri sastavljanju nove vlade. Po svemu sudeći Sanader u novoj vladi računa i dalje na Ivana Šukera kao ministra financija, koji se pokazao vrlo uspješnim u punjenju budžeta zahvaljujući i izvrsno obavljenom poslu Ivice Mladinea i njegove porezne službe. Za sljedeću godinu budžet će biti oko 120 milijardi kuna, a to će trebati napuniti, pa da se išta mijenja u dosadašnjoj ekipi, bilo bi kontraproduktivno i dovelo bi u pitanje izvršenje tog ambicioznog plana.

Sanader inzistira da Petar Čobanković ostane ministar poljoprivrede zbog njegovih rezultata u pregovorima s EUSanader inzistira da Petar Čobanković ostane ministar poljoprivrede zbog njegovih rezultata u pregovorima s EUDrugi, koji sigurno ostaje na svome mjestu, je Božidar Kalmeta, koji je HDZ-u sa svojom izbornom jedinicom donio rekordnih 10 zastupničkih mjesta. Od njegova sada glomaznog ministarstva odvojit će se sigurno turizam, a po nekim informacijama i regionalni razvoj. Minsitarstvo turizma i poljoprivrede trebalo bi u pravilu biti ponuđeno HSS-u, jer jedino uskom suradnjom tih dviju grana, prihod od turizma bi se mogao povećati u kratko vrijeme 50 posto. No u oba slučaja javljaju se problemi. Kao prvo HDZ ne bi želio da regionalni razvoj ide nekom drugom u ruke iz vrlo jednostanvog razloga, upravo se iz tog dijela budžeta grade regionalne ceste, škole, vrtići, pomaže lokalna zajednica... A u lokalnim zajednicama su birači koji će odlučivati o pobjedniku sljedećih, kao i svakih drugih izbora. Oko na to novo ministarstvo, čije će formiranje koalicija HSS-HSLS predložiti, bacila su oba čelnika koalicijskih partnera, i Joža Friščić i Đurđa Adlešić. U HSS-u smatraju da bi Friščić trebao biti potpredsjednik Vlade zadužen za regionalni razvoj. To misli i gospođa Adlešić, a u HDZ-u misle kako to ministarstvo treba biti u njihovim rukama! Dakle, očito će tu doći do problema koji neće biti lako riješiti.

MANDAT SAD ILI NIKAD Ivo Sanader očekuje mandat za sastavljanje Vlade ovaj tjedan a nakon toga kreće trgovina sinekuramaMANDAT SAD ILI NIKAD Ivo Sanader očekuje mandat za sastavljanje Vlade ovaj tjedan a nakon toga kreće trgovina sinekuramaNo, kako smo ga mi sada detektirali, imaju nekoliko dana vremena da svi zajedno promozgaju i da nađu kompromisno rješenje, koji bi moglo koliko-toliko zadovoljiti sve strane.

U budućoj vladi svoje sigurno mjesto ima i Dragan Primorac koji je za HDZ odradio golemi posao. U vrlo rizičnoj fazi, mjesec dana prije izbora, ušao je u stranku i tako joj propagandno pomogao a nakon toga se prihvatio i nezahvalne uloge nositelja liste za dijasporu. Očito mu ne gine mjesto potpredsjednika Vlade, no čisto sumnjamo da će i dalje željeti imati na grbači mamutsko ministarstvo kakvo je imao do sada.

Gordan Jandroković jedan je od kandidata za ministra vanjskih poslova, poziciju oko koje se Sanader ne uzrujavaGordan Jandroković jedan je od kandidata za ministra vanjskih poslova, poziciju oko koje se Sanader ne uzrujavaPriče da bi mogao biti na čelu izdvojenog ministarstva za znanost i tehnologiju čine se najbliže stvarnosti, jer bi mu takvo mjesto najbolje odgovaralo a u njemu bi mogao i najviše napraviti za društvo. To je upravo sektor koji bi za njega mogao predstalvjati izazov i pripomoći da Hrvatska zaista postane država koja će se osnivati na znanju. Mislim da priče o tome da bi HSLS-ovac Ivan Čehok preuzeo Ministarstvo obrazovanja, ne piju vodu, prvenstveno zbog Čehokova komoditeta. U tome ministarstvu treba jako puno raditi, a svi koji poznaju Čehoka znaju da on svoju gradonačelničku funkciju u Varaždinu voli najviše na svijetu, i da mu tamo ništa ne fali. I tako većinu stvari u Županiji vuče poput zaprežnoga konja Radimir Čačić, te se Čehoku ne isplati staviti na kocku sve što danas ima zbog vođenja Ministarstva obrazovanja s mogućnošću neuspjeha. Kad se malo bolje promisli, pa to mamutsko ministarstvo mogao je jedino i voditi ”radomanijak” poput Primorca, kojemu ništa nije bilo teško. Za razliku od Čehoka, kojem je sve teško. Problem je i s poljoprivredom zato jer bi ona prirodno trebala pripasti ”seljacima”, no Sanader je nekoliko puta ponovio da ne da ”Čobija”, kako popularno zovu ministra Čobankovića, koji je samozatajan, no koji je dosad u pregovorima s EU pokazao nečuveno dobre rezultate. Sanader zahtijeva da on i dalje obnaša tu funkciju. Kad smo već spominjali Primorca, unutar Sanaderove ekipe se razmišljalo da se njemu da potpredsjedničko mjesto u Vladi sa zduženjem za zdravstvo. Koliko čujemo, na samu pomisao da bi mogao biti zadužen za zdravstvo, Primorcu su narasle kečke. Tako da od te zamisli, da se taj vrući krumpir ugura Primorcu u ruke, neće biti ništa. Osim ako Sanader ponovno ne upotrijebi svoj pregovarački šarm i ukaže na sudbonosnu i povijesnu ulogu koju bi Primorac preuzeo na sebe ako bi se prihvatio zdravstva. Primorac, naivan, kakav zna ponekad biti, mogao bi prihvatiti Sanaderov vapaj pomiješan s tužnim pogledom izgubljenog lesija.

Josip Friščić, baš kao i Đurđa Adlešić, traži mjesto potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj, poziciju na koju računa i HDZJosip Friščić, baš kao i Đurđa Adlešić, traži mjesto potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj, poziciju na koju računa i HDZMjesto ministra vanjskih poslova i tako nije važno, jer će tu ulogu, bez obzira tko se našao na Zrinjevcu, i dalje obnašati najbolje Sanader. Jedini koji bi to mogao obavljati samostalno i lišiti Sanadera tog tereta je Miomir Žužul, koji se po svemu sudeći ne misli tako brzo vraćati u politiku. Hoće li to biti Jandroković ili netko drugi, potpuno je svejedno. Sve će konce i dalje vući Ivo Sanader osobno. Jedino važnije ministarstvo koje ostaje nepokriveno je ono Unutarnjih poslova. Tu je interes pokazao HSS, a po prvim informacijama, Sanader je rekao da nema ništa protiv toga. Posljednje informacije koje su došle do Nacionala govore da je budući mandatar obećao Ivici Kirinu da će ostati na tome mjestu. Nismo baš sigurni da će to tako biti, no uz krajnje profesionalnog ravantelja policije, kakav je Marijan Benko sada, svejedno je tko će biti ministar policije.

Anti Markovu nudilo se ministarstvo turizma, ali ovaj HSS-ovac sebe vidi na poziciji prvog čovjeka MUP-aAnti Markovu nudilo se ministarstvo turizma, ali ovaj HSS-ovac sebe vidi na poziciji prvog čovjeka MUP-aOd onih na koje Sanader računa sigurno su u najužem krugu i Jadranka Kosor i Bianca Matković, kao i jedan od njegovih najbližih suradnika Mladen Barišić, dosadašnji ravnatelj carine kao i glasnogovornik Ratko Maček, koji je izvrsno odradio posao na ovim izborima i pokazao se kao i Barišić jednim od najodanijih i najboljih Sanaderovih suradnika. U cijeloj priči je velika šteta što se ipak nije pokušalo, što ne znači da je i kasno, razgovarati o koaliciji s HNS-om. Da Sanader uspije na svoju stranu dobiti Čačića, te da ovaj zajedno sa Srećkom Ferenčakom uđe u novu vladu, tada premijer ne bi imao nikakvih problema. Prvo, nova vlada bila bi učinkovitija i brža, Sanader bi imao puno manje problema i učinkovitiju državnu upravu, ne bi imao toliko kritičara sa strane a osigurao bi se i za sljedeće izbore. Vesna Pusić mogla bi biti ambasadorica u Washingtonu ili u UN-u u New Yorku i svi bi bili sretni i zadovoljni. Tandem Sanader-premijer, a Čačić-potpredsjednik Vlade, je sigurno dobitna kombinacija od koje bi najviše koristi imala Hrvatska, jer bi dobila učinkovitu i jaku vlast, s premoćnom većinom u Saboru i snažnom unutarnjom samokontrolom. Ta bi situacija pomogla i SDP-u da što prije raščisti unutarnje probleme, da se do kraja profilira i postane prava oporba. Sljedećih sedam dana pokazat će što je na kraju od svih ovih kombinacija točno. Odgovor zna samo Ivo Sanader.

Supertandem Sanader-Čačić

U čitavoj priči šteta je što Ivo Sanader nije pukušao pregovarati o koaliciji s Hrvatskom narodnom strankom. Ulazak Radimira Čačića u Vladu Sanaderu bi olakšao posao oko operativnih pitanja državne uprave a Vlada bi bila brža i efikasnija. Pitanje Vesne Pusić lako bi se riješilo pozicijom ambasadorice u Sjedinjenim Državama.
Činjenica je da bi tandemom Sanader premijer, Čačić potpredsjednik, najviše koristi imala država.

Vezane vijesti

Vaterpolska Euroliga: Jug poražen u Kotoru

Vaterpolska Euroliga: Jug poražen u Kotoru

Vaterpolisti dubrovačkog Juga imali su priliku ove subote osigurati plasman u četvrtfinale Eurolige, no neuspješno su okončali gostovanje kod… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika