11.12.2007. / 09:33

Autor: Nina Tomljanović

DEN HAAG

Carla Del Ponte: Očekujem izmjene presude vukovarskoj trojci

Što se tiče suđenja hrvatskim generalima koji su u haaškom pritvoru, Del Ponte je rekla kako će ono vjerojatno početi u proljeće 2008. godine te da je Tužiteljstvo spremno

"Vukovarska presuda za mene je bila iznenađenje, kako presuda tako i oslobađanje. Žalili smo se na presudu ali ne i na oslobađanje Radića, jer to pravno nije bilo moguće. Ne idemo na žalbu ako nema izgleda na uspjeh, ne žalimo se samo da bi se žalili", rekla je glavna haaška tužiteljica Carla Del Ponte na sjednici Vijeća sigurnosti UN posvećenoj radu Haaškog suda.

Del Ponte je kazala kako očekuje da će Tužiteljstvo uspjeti uvjeriti Žalbeno vijeće ICTY-a da izmijeni presude, posebno ističući kaznu od pet godina Veselinu Šljivančaninu.

Što se tiče suđenja hrvatskim generalima koji su u haaškom pritvoru, Del Ponte je rekla kako će ono vjerojatno početi u proljeće 2008. godine te da je Tužiteljstvo spremno."Mi smo spremni s pregrštom svojih dokaza, ali problem je moći dovesti pred sud sve naše svjedoke i dokaze, te je to težak trenutak. Nekada imamo svjedoke koji su zastrašeni, podmićeni, uvjereni da izmijene iskaz", kazala je glavna haaška tužiteljica dodajući kako je zbog toga potrebno imati više svjedoka jer se neki, kaže Del Ponte iz bilo kojeg razloga promijene i postanu tzv. ''neprijateljski svjedoci''.

O nedavno odbačenom zahtjevu Tužiteljstva da se generala Ante Gotovinu pusti na slobodu do početka suđenja , Del Ponte je kazala da treba pogledati u prošlost. "Uspjeli smo osigurati uhićenje Gotovine nakon četiri godine traganja. Ne želimo da on bude privremeno oslobođen i da ponovo pokrećemo potragu. Neka bude u pritvoru", rekla je glavna haaška tužiteljica koja je jučer podnijela svoje posljednje polugodišnje izvješće o napretku u provedbi strategije dovršetka rada ICTY-a, uoči odlaska s dužnosti.

Krajem godine odlazi u Buenos Aires, za veleposlanicu Švicarske u Argentini.

Vezane vijesti

169 milijuna odvjetnicima generala

169 milijuna odvjetnicima generala

Za zastupanje hrvatskih generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka pred Međunarodnim kaznenim sudom za ratne zločine od 2006. do kraja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika