11.12.2007. / 09:38

Autor: Katarina Zorić

BISKUPSKA KONFERENCIJA

Crkva: "Ne opozivajte ZERP"

Komisija je već poduzele neke korake u svrhu suradnje osobito s Komisijama Iustitia et pax Bosne i Hercegovine te Slovenije, a surađivat će i dalje i s ostalim europskim komisijama…

Komisija Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Iustitia et pax priopćila je da slijedom događaja vezanih uz održane parlamentarne izbore apelira na poštivanje Ustava i institucija, posebno Sabora kao najviše instance iz koje proistječe mandat Vlade.

Komisija smatra da se ne smije derogirati odluka Sabora kao vrhovnog zakonodavnog tijela u zemlji s obzirom na primjenu tzv. zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa u Jadranu što je, navodi se u priopćenju, u konačnosti u interesu i naših susjeda.

Komisija je već poduzele neke korake u svrhu suradnje osobito s Komisijama Iustitia et pax Bosne i Hercegovine te Slovenije, a surađivat će i dalje i s ostalim europskim komisijama.

Komisija je na redovitoj sjednici, održanoj u ponedjeljak pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića, između drugih aktualnih pitanja iz društvenog i crkvenog života u Republici Hrvatskoj posvetila razmatranju pitanja vezanih uz problem zaštite hrvatskih vodnih izvora i Jadrana.

S obzirom na odgovornost koju naš naraštaj ima prema vodi, našem velikom nacionalnom bogatstvu, Komisija smatra da je potrebno učiniti sve u svrhu njezine zaštite i očuvanja. To je poglavito dužnost Hrvatskog sabora koji treba donijeti primjerenu legislativu s obzirom na to prevažno pitanje.

Gledano s motrišta da je potrebno uskladiti hrvatske zakone s europskim zakonodavstvom, a polazeći sa stajališta naše odgovornosti prema svemu stvorenome, Komisija u svezi tematike o vodama drži važnim istaknuti da se moraju poštivati osobito dvije dimenzije: voda je naše nacionalno bogatstvo te socijalni aspekt kojim se svakom stanovniku naše zemlje treba jamčiti osnovne potrebe korištenja vodom. U tom kontekstu Komisija će u budućem razdoblju objaviti i predstaviti dokument o toj tematici, navodi se u priopćenju Komisije HBK Iustitia et pax.

Vezane vijesti

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Vođa Kukuriku koalicije, Zoran Milanović, sudjeluje u Facebook chatu putem kojeg odgovara na pitanja građana, koje su mu postavljali tijekom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika