11.12.2007. / 10:58

Autor: Katarina Zorić

OPASNA VOŽNJA

Raste broj poginulih na cestama, a vozači sve neodgovorniji

Ove je godine na cestama izgubilo živote 17 osoba više nego lani, ali crni podaci nisu spriječili svakog trećeg vozača u Hrvatskoj da počini prometni prekršaj

Na hrvatskim cestama nastavljen je trend rasta broja poginulih osoba, a policijska statistika pokazuje da je ove godine na cestama izgubilo živote 17 osoba više nego lani. Također je povećan i broj teže i lakše ozlijeđenih za sedam, odnosno 9,5 posto.

Nažalost, ovo neće biti konačne brojke jer dosadašnja iskustva pokazuju da se u prosincu događa veći broj nesreća s najtežim posljedicama jer se zbog božićnih i novogodišnjih blagdana povećano konzumira alkohol.

Kako bi ipak povećali sigurnost na cestama u vrijeme blagdana, u MUP-u najavljuju da će u "niz preventivno-represivnih akcija" uključiti maksimalan broj policajaca i svu raspoloživu tehniku te da će "pokriti" sve prometne pravce koji su se pokazali najopasnijima. No u MUP-u kažu kako su svjesni da je prometna policija samo jedan od čimbenika koji utječu na smanjenje broja nesreća te da njihove mjere nisu dostatne i stoga pozivaju sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise.

Iako policija redovito upućuje ovakve apele, čini se da veliki broj vozača to ignorira. Naime, prema istraživanju koje je proveo oglasnik za vozila u Hrvatskoj, www.4Kotaca.net, svaki treći vozač u Hrvatskoj prošle je godine dobio kaznu za prometni prekršaj, a tek svaki deseti je za prekršaj platio propisanu novčanu kaznu.

Od ispitanika koje je policija zaustavila prilikom počinjenog prekršaja, njih čak 74% uspjelo je izbjeći pisanje kazne, a svaki treći vozač je u proteklih godinu dana sjeo za volan pod utjecajem alkohola.

Najčešći prekršaj kod muških vozača je prekomjerna brzina, dok su žene najčešće griješile u nepropisnom parkiranju. Ipak uz sve prekršaje koje priznaju, čak 24% muškaraca izjavljuje da su među 10% najboljih vozača.

U posljednjih godinu dana, pokazuje istraživanje, otprilike sedmina ispitanika imala je prometnu nesreću. Kao krivca za nesreću ispitanici najčešće navode drugog vozača, a kao glavi uzrok najčešće se navodi neprilagođena brzina koja se također smatra glavnim uzrokom prometnih nesreća uopće.

Osmina ispitanika ostala je bez vozačke dozvole tijekom svoje vozačke karijere, a kao najčešći razlog navode vožnju pod utjecajem alkohola.

Vezane vijesti

Potpisan Sporazum o uspostavi Centra za sigurni Internet

Potpisan Sporazum o uspostavi Centra za sigurni Internet

Sporazum o strateškom partnerstvu kojim je uspostavljen Centar za sigurniji Internet potpisan je danas u Ravnateljstvu policije Ministarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika