11.12.2007. / 12:40

Autor: Nina Tomljanović, Marko Biočina

AKCIJA GRUNTOVEC

USKOK najavio nova uhićenja

Prema neslužbenim informacijama, uhićeni odvjetnici su Anđelo Miloš i Alen Blagajac. USKOK je najavio nastavak akcije i nova uhićenja.

Na konferenciji za novinare rezultate akcije "Gruntovec" predstavili su ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan, njegov zamjenik Dražen Jelinić i ravnatelj policije Marijan Benko.

Zajednička akcija USKOK-a i policije počela je prije šest mjeseci kao nastavak akcije "Maestro". Službenici u gurntovnici primali su mito od odvjetnika kako bi požurili rješavanje nekih slučajeva.

Kaznena djela za koja se terete čak 22 uhićene osobe su davanje i primanje mita te protuzakonito posredovanje. Za tri osobe još se traga.

Dinko Cvitan, ravnatelj USKOK-a, najavio je kako će se istraga nastaviti te kako se obavlja nadzor nad još nekim osobama. Više informacija biti će obavljeno u četvrtak, a s obzirom na Cvitanovu najavu moguće je da do tada bude i novih uhićenja.

Među uhićenima su šest službenika zemljišno-knjižnog odjela Općinskog suda u Zagrebu, jedan službenik izvanparničnog odjela istog suda, jedan službenik Općinskog suda u Zaprešiću, jedan službenik DORH-a, troje odvjetnika te 10 hrvatskih državljana koji su koristili njihove usluge te njihovi pomagači. Pojedini intenetski portali objavili su kako su uhićeni odvjetnici Anđelo Miloš, Alen Blagajac i Mladen Dragičević

No to se pokazalo netočnim, barem što se tiče Mladena Dragičevića, koji je u telefonskom razgovoru za Nacional.hr dematirao da se nalazi među uhićenim odvjetnicima.

"Vidite i sami da nisam uhićen, normalno s vama razgovaram na telefon. Tko vam daje te informacije?", rekao je Dragičević naglasivši kako ne zna tko je plasirao takve lažne informacije o njemu.

Anđelo Miloš, navodno drugi među uhićenim odvjetnicima, poznat je u javnosti. Miloševa obiteljska tvrtka Nove tehnologije d.o.o. vlasnik je poznatog lanca trgovina dječjim igračkama "Crtić ". Također, ta je tvrtka, formalno u vlasništvu njegove supruge Ide Miloš, inače sestre proslavljenog vaterpoliste i predsjednika Hrvatskog vaterpolskog saveza Perice Bukića, podnijela kaznenu prijavu zbog "prijevare i zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju" protiv leasing poduzeća HVB leasing.

Kako je tada izvijestio Business.hr spor je nastao zbog kupoprodaje omanjeg, ali oko dva milijuna eura vrijednog zemljišta u Ulici grada Vukovara u Zagrebu, koja je trebala biti obavljena putem leasinga.

Miloš je inače poznat kao veliki košarkaški zaljubljenik koji je nastupao za veteranski košarkaški klub Zagreb.

Odvjetnik Alen Blagajac, za koga se također spekulira da je uhićen, zastupao je vlasnika Soliduma Željka Žužića u sporu oko građevinske dozvole njegovog trgovačkog centra u Škorpikovoj ulici u Zagrebu. Blagajac je također branio Marka Pavića, sedmookrivljenog u procesu u kojem je bio optužen i vozač ministra Božidara Kalmete, Danijel Miočić.

Prema prvim podacima, službenik DORH-a koji je uhićen davao je mito. Navedena su tri modusa nepravilnosti zbog kojih je akcija i pokrenuta. To su upis stvarnih zaloga kao osiguranje vraćenih kredita dobivenih od banaka, upis etažiranja i prava vlasnika te preslikavanje dijelova spisa i davanje osoba koje nisu ovlaštene.

Navodno je davano mito od nekoliko stotina kuna pa do 3500 eura.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika