11.12.2007. / 15:45

Autor: Marijana Zrinjski

VATIKAN

Papa poziva na demilitarizaciju

Papa Benedikt XVI. u svojoj poruci za Međunarodni dan mira koji se obilježava 1. siječnja iduće godine, kazao je da bi odluke vezane uz učinke klimatskih promjena trebalo donositi mudro, izbjegavajući ishitrene zaključke, ideološke pritiske i jednostrana stajališta. Diljem svijeta, kazao je, trebalo bi poduzeti učinkovitu demilitarizaciju i uklanjanje nuklearnog naoružanja.

Podsjetivši na ratove koji traju u Africi, na Srednjem istoku i drugdje, Papa je istaknuo da proces razoružanja ne pokazuje napredak. Štoviše, bilježi se rast vojnih troškova, koji je u razdoblju 1997-2006. čak veći nego u razdoblju tzv. hladnog rata. Također, naglasio je da su poslije terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. nuklearne sile pokrenule obnovu vojnog aparata i naoružanja te da sadašnja politika sigurnosti država, vođena na tim temeljima, prijeti miru i sigurnosti naroda.

U poruci koju Papa već tradicionalno upućuje čelnicima vlada i međunarodnim organizacijama stoji i da je prirodna obitelj, kao intimna zajednica bračnog života i ljubavi, utemeljena na braku između muškarca i žene, te kao takva predstavlja primarno mjesto humanizacije osobe i društva.

Vezane vijesti

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika