11.12.2007. / 19:14

Autor: Marijana Zrinjski

NOVA VLADA

Manjine će odlučiti u petak

Zastupnici nacionalnih manjina i dalje će nastupati zajednički kad je riječ o formiranju nove vlade, no još nisu odlučili koga će podržati kao mandatara. Potvrdili su to na današnjem sastanku zastupnici srpske, talijanske češke i bošnjačke manjine Milorad Pupovac iz SDSS-a, Furio Radin, Zdenka Čuhnil i Šemso Tanković. Zajednički nastup zastupnika manjina telefonski su podržali i SDSS-ovci Vojislav Stanimirović i Ratko Gajica te zastupnik mađarske manjine Deneš Šoja.

Iako još nisu odlučili koga će podržati kao mandatara, zastupnici manjina uvjereni su da odgađanje konačne odluke neće oslabiti njihovu pregovaračku poziciju, jer ističu da 77 saborskih ruku, potrebnih za formiranje vlade, ne može jamčiti i njezinu stabilnost. Od brzine pregovora, kažu, važnije im je ispunjavanje njihovih uvjeta, koji proistječu iz Ustava i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Iako su svi zastupnici manjina pojedinačno razgovarali i s predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom i s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem, Radin smatra da se još uvijek ne može govoriti o pregovorima. Smatra da će zastupnici manjina odluku o podršci mandataru uspjeti donijeti do petka, kada bi ih na konzultacije trebao primiti hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Odbacio je tumačenja da manjinski zastupnici čekaju odluku koalicije HSS/HSLS-a.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika