12.12.2007. / 14:27

Autor: Katarina Zorić

RIBOLOVNI POJAS

Sutra započinju pregovori o ZERP-u

"Sve države EU proglasile su na moru jednostrano, svojim zakonima, neku vrstu "zerpa", bilo gospodarske pojase, bilo ribolovne ili ekološke zone. Nama se to ne dopušta jer u Bruxellesu očekuju da će Hrvatska popustiti pritiscima jer želi ostvariti svoj nacionalni strateški cilj - što skorije učlanjenje u EU" navodi Rudolf…

Sutra u Bruxellesu započinju trilateralni pregovori o ZERP-u, a na sastanku će sudjelovati Ivo Sanader, Janez Janša i Romano Prodi.

Slovenski član Europarlamenta Alojz Peterle otkrio je Media servisu da nije riječ o nikakvim pritiscima već se, zapravo, želi pomoći Hrvatskoj kako bi ispunila svoju obavezu koju je potpisala, a to je ne primjenjivanje ZERP-a na države članice Unije.

Bivši ministar vanjskih poslova i profesor međunarodnog prava Davorin Rudolf smatra kako bi bilo dobro u ovoj našoj specifičnoj političkoj "vakuum" situaciji, dok je Hrvatski sabor raspušten, a o novoj vladi se vode konzultacije, da predsjednik Republike Stjepan Mesić sazove predsjednike parlamentarnih političkih stranaka zbog utvrđivanja jedinstvenog odgovora ministrima EU koji su pozvali Hrvatsku da odgodi primjenu ZERP-a na ribare iz EU zemalja.

"ZERP nije stranačko, već vitalno nacionalno pitanje", izjavio je danas Rudolf dodavši da su ministri EU uputili dosad najjasniju poruku Hrvatskoj koja kazuje da u Europskoj uniji prevladavaju egoistični interesi država članica, u ovom slučaju Italije i Slovenije, na štetu univerzalnoga međunarodnoga prava.

Sve države EU proglasile su na moru jednostrano, svojim zakonima, neku vrstu "zerpa", bilo gospodarske pojase, bilo ribolovne ili ekološke zone. Nama se to ne dopušta jer u Bruxellesu očekuju da će Hrvatska popustiti pritiscima jer želi ostvariti svoj nacionalni strateški cilj - što skorije učlanjenje u EU.

"Pritisci nisu nikakva novost u međunarodnim odnosima. Valja im se oduprijeti mudro i racionalno, a najbolje je kada nacionalne odluke počivaju na konsenzusu svih političkih snaga u zemlji. Hrvatska ima apsolutno pravo primijeniti ZERP na sve strane ribare, pa i ribare iz država članica EU. Javnost stoga i očekuje da će Hrvatski sabor ustrajati u svojoj odluci o proširenju režima ZERP-a i na ribare EU", izjavio je Rudlof podsjetivši kako u politici, nažalost, nije važno tko je u pravu, već tko dobiva parnicu.

Vezane vijesti

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Vođa Kukuriku koalicije, Zoran Milanović, sudjeluje u Facebook chatu putem kojeg odgovara na pitanja građana, koje su mu postavljali tijekom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika