12.12.2007. / 18:19

Autor: Martina Čizmić

ITALIJA

Hrvatska uputila oštar prosvjed Italiji zbog poštanske marke

Zatraženo je da ministarstvo vanjskih poslova Talijanske Republike ponovno izvijesti nadležna tijela o stajalištu Republike Hrvatske te da se poduzmu odgovarajuće mjere i spriječi daljnja distribucija te poštanske marke

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija uputilo je prosvjednu notu Italiji zbog izdavanja poštanske marke sa slikom Rijeke i natpisom "Istočna zemlja koja je bila talijanska".

U Ministarstvu podsjećaju kako su još u listopadu ove godine upozorili na neprihvatljivosti takvog postupka. Nakon upozorenja talijanska nadležna tijela odustala su od izdavanja marke i njenog javnog predstavljanja.

"Iznenađuje da je marka ipak puštena u opticaj unatoč saznanju o stajalištu Republike Hrvatske da je riječ o neprimjerenom potezu Italije, suprotnom duhu prijateljstva i dobrosusjedstva", piše u priopćenju Ministarstva.

Zatraženo je da ministarstvo vanjskih poslova Talijanske Republike ponovno izvijesti nadležna tijela o stajalištu Republike Hrvatske te da se poduzmu odgovarajuće mjere i spriječi daljnja distribucija te poštanske marke.

Poštanska marka inače je puštena u opticaj bez ikakvih službenih priopćenja i informacija u talijanskim glasilima. Vrijednost joj je 0,65 eura, a tiskana je u 3,5 milijuna primjeraka. Na slici se nalazi Guvernerova palača odnosno zgrada Pomorsko-povijesnog muzeja. Prve primjerke ove marke moguće je već kupiti i na poznatom internetskom servisu e-Bay.

Bivši ministar i zastupnik desnog centra Crlo Giovanardi izrazio je svoju želju da marku prihvate ne samo talijanski Riječani nego i Hrvati i predstavnici talijanske manjine u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika