12.12.2007. / 19:18

Autor: Martina Čizmić

LJUBLJANA

Kacin: "U 2008. rodit će se dvije nove države"

"Nitko od političara u Srbiji nema hrabrosti reći da će na Balkanu nastati nova država i da će biti međunarodno priznata", rekao je Kacin

Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin u razgovoru za Slovenski radio rekao je kako će se tijekom prve polovice 2008. godine roditi dvije neovisne države - Kosovo i Palestina.

"Nitko od političara u Srbiji nema hrabrosti reći da će na Balkanu nastati nova država i da će biti međunarodno priznata", rekao je Kacin. Dodao je kako je to povezano sa predizbornom situacijom u Srbiji i porukama međunarodne zajednice. Prema njima do napretka Srbije prema EU neće doći bez predaje ratnog zločinca Ratka Mladića. Istaknuo je kako će do priznanja neovisnosti Kosova sigurno doći tijekom slovenskog predsjedanja EU-om.

Kacin je rekao kako je priznavanje neovisnosti Kosova nužno kako bi se stabiliziralo stanje na Balkanu. Smatra kako će to ubrzati napredak država u neposrednom susjedstvu u europske integracije. Dotaknuo se i Bosne i Hercegovine. Rekao je kako se ne može očekivati napredak bez ozbiljne ustavne reforme.

"No ne rađa se samo kosovska nego i palestinska država. To se neće dogoditi u vrijeme našeg predsjedanja Europskom unijom, ali je riječ o povijesnoj prilici za smirivanje stanja na Bliskom istoku", rekao je Kacin. Podsjetio je da je uskoro 60. obljetnica osnivanja Izraela, što je jedinstvena prigoda da se postigne trajni mir između Izraelaca i Palestinaca.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika