13.12.2007. / 08:31

Autor: Martina Čizmić

KULTURA

Revija nijemog filma u Zagrebu

Ulazak na projekcije je besplatan, ali u Centru mole da se zainteresirani jave ranije kako bi osigurali svoje mjesto u dvorani. Sve informacije možete pronaći na web stranicama Centra za kulturu

U Zagrebu se od 13. – 15. prosinca održava revija nijemog filma u Centru za kulturu Trešnjevka.

Za nijemi film odlučili su se iz veoma jednostavnog razloga. „Zašto nijemi film u 21. stoljeću? Upravo zato što smo smatrali da je nepravedno zanemaren. Da se radi o atraktivnom filmskom žanru koji ima još puno toga za ponuditi pogotovo ako ga se predstavi na način koji je zanimljiv i koji će privući publiku i autore da šalju svoje radove da se izraze i na taj način“, rekao je Zvonimir Mintas, idejni začetnik revije. Kako je istaknula ravnteljica Centra Ljiljana Perišić, prijedlog su ponudili gradu, odnosno gradskom uredu za kulturu koji ga je prepoznao kao kvalitetan projekt.

"Ljude moramo podučiti kako je i zašto film postao sedma umjetnost. Najjednostavnije bi bilo pokazati klasike nijemih filmova, ali to nije cilj. Cilj je da oživimo početke, kako je to nekada bilo u tim dvoranama gdje su se filmovi počeli prikazivati uz naratora koji prepričava, uz živu glazbu koja prati atmosferu filma", objasnila je Ljiljana.

Ulazak na projekcije je besplatan, ali u Centru mole da se zainteresirani jave ranije kako bi osigurali svoje mjesto u dvorani. Sve informacije možete pronaći na web stranicama Centra za kulturu.

Na programu će se naći klasični nijemi filmovi, art filmovi te radovi studenata Akademije dramskih umjetnosti. Sve projekcije će biti praćene živom glazbom, a voditelj programa biti će poznati televizijski voditelj Davor Meštrović. Za odabir glazbe zadužen je Darko Ljubić koji je dao slobodne ruke autorima.

"Oni su dobili originalnu glazbu. Same rezultate ćemo tek vidjeti. Neki će improvizirati. Kao što bi rekao Kruno Jelačić, ja mogu uvježbati cijelu kompoziciju, ali u nekome momentu neki mig publike ili neki novi detalj će me povući da krenem u novom smjeru. Imali smo sretnu koincidenciju da su neki od bendova koje smo odabrali već bili radili glazbu za neki od filmova sa Akademije", objasnio je Darko.

“Cilj je da oživimo početke, kako je to nekada bilo u dvoranama gdje su se filmovi prikazivali uz naratora koji prepričava, uz živu glazbu koja prati atmosferu filma“, rekla je ravnateljica i dodala kako su filmove dobili iz tri glavna izvora.

"Zagreb film nam je dao filmove koji su zapravo počeci svjetskog filmovanja. Od braće Lumier do Charila Chaplina, nekih kratkih filmova koje je radio. Neke cjelovečernje filmove, koje smo nazvali Cijelovečernji nijemi filmski hitovi, dobili smo od Zagreb filma i hrvatskog arhiva Kinoteke. Ono što je još zanimljivo je da smo od arhiva dobili i filmove koji su počeci filmovanja u Hrvatskoj. To je recimo prvi nijemi film snimljen u Hrvatskoj, Šibenska luka iz 1904. godine. Filmovi iz Škole za narodno zdravlje Andrija Štampar, koji su bili u službi znanja, a učili su ljude kako poboljšati higijenu u seoskom domaćinstvu. Ima vrlo zanimljivih filmova koji su napravljeni baš kao edukativni filmovi. Što se tiče ovih novijih filmova, to su uglavnom filmovi sa Akademije dramskih umjetnosti. Selektor je Vedran Šuvar. Ima vrlo zanimljivih i otkačenih radova u kojima su glumili studenti s Akademije", rekao nam je stručni suradnik u Centru Roman Danko.

U Centru kažu kako revija nema samo zabavan, nego i edukativan karakter. „U novim filmovima neverbalna komunikacija je potpuno zanemarena. Sve se odnosi na zvučni efekt i vizualnu fascinaciju. Nestao je osnovni ljudski element koji je baš naglašen u nijemom filmu, a to je prijenos informacije kroz pokret. Naša revija ima edukativni karakter da mladim ljudima pokaže gdje je sve počelo, odnosno da se vratimo nekim izvorima koji nam mogu biti inspiracija za kreativnije uratke“, istaknuo je Roman.

"Vesela ekipa PSSST! vas ceka na reviji nijemog filma u CEKATE", poručili su za kraj.

Vezane vijesti

Demi Moore više nije gđa. Kutcher na Twitteru

Demi Moore više nije gđa. Kutcher na Twitteru

Američka glumica Demi Moore, koja je službeno u studenom objavila da se rastaje od Ashtona Kutchera nakon tri godine braka, odlučila je da njezino… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika