14.12.2007. / 08:28

Autor: Katarina Zorić

KORNATSKA TRAGEDIJA

Danas djelomična rekonstrukcija najveće tragedije u hrvatskom vatrogastvu

Na Kornat će sutra doći i posada koja je kobnog 30. kolovoza prevozila vatrogasce te će pokazati točno mjesto na kojemu su vatrogasci iskrcani…

Danas će na otoku Kornatu biti obavljena djelomična rekonstrukcija kornatske tragedije ako to dopuste vremenske prilike.

Istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku Branko Ivić najavio je da će danasu 10 sati iz šibenske vojarne Bribirskih knezova prema Kornatu uzletjeti helikopter koji će osigurati Glavni stožer Hrvatske vojske, a također i posada koja je kobnog 30. kolovoza prevozila vatrogasce na Kornat te će pokazati točno mjesto na kojemu su vatrogasci iskrcani.

Novinari sutra neće moći biti nazočni djelomičnoj rekonstrukciji na Korantu, a Ivić je istaknuo da nije predviđena ni izjava za javnost jer se o provedenoj rekonstrukciji, u skladu sa zakonom, ne može ništa govoriti.

Djelomična rekonstrukcija obavlja se po Ivićevu nalogu koji je odredio i da se provede multidisciplinarno vještačenje o okolnostima nastanka, širenja, razvoja te gašenja požara koji je prouzročio najveću tragediju u hrvatskom vatrogastvu u kojoj je život izgubilo 12 vatrogasaca, a jedini preživjeli, Frane Lučić, još se oporavlja u splitskoj bolnici.

Rekonstrukcija će biti objavljena uz pomoć fotografija koje su snimili sami stradali vatrogasci, ali i drugi svjedoci kao i na osnovi drugih dokaza prikupljenih tijekom istrage. Pratit će se slijed događaja od izbijanja požara u uvali Vrulje, iskrcavanja vatrogasaca i njihova kretanja prema kruški do klanca između brda Meja i Velog vrha iznad uvale Šipnate gdje su vatrogasci stradali.

Na Kornatu će danas biti i tim vještaka: voditelj tima i stalni sudski vještak za strojarstvo Miodrag Drakulić, stalni sudski vještak za požare, tehnološke eksplozije i graditeljstvo Milan Carević, stalni sudski vještak za požare i eksplozije Slobodan Kocijan, prof. dr. Branko Grisogono, stalni sudski vještak za balistiku Vojin Maštruko te stalni sudski vještak za sudsku medicinu Dušan Zečević.

Nakon što djelomična rekonstrukcija bude obavljena spis o kornatskoj tragediji bit će dostavljen timu vještaka koji će u roku od četiri mjeseca svoje analize i mišljenje u pisanom obliku dostaviti Iviću.

Vještaci moraju utvrditi kinetiku i dinamiku požara, brzinu i smjer širenja vatre, visinu i položaj plamena, procjenu oslobođene toplinske energije, maksimalno razvijanje toplinske snage i raspored temperatura na mjestu stradavanja vatrogasaca. Utvrdit će se i svi mogući elementi zbog kojih je moglo doći do iznenadne promjene dinamike požara u klancu, a također i doprinosi meteoroloških uvjeta, topografije terena, karakteristike postojeće vegetacije kao i eventualno postojanje lako zapaljivih tvari.

Kako je najavljeno, vještaci trebaju objasniti i različite stupnjeve opeklina koje su vatrogasci zadobili kao i značajnu razliku u rasporedu i površini zadobivenih opeklina iako su bili u blizini jedan drugoga.

Do završetka istrage, uz mišljenje vještaka, o kornatskoj tragediji preostalo je još samo saslušanje jedinog preživjelog vatrogasca Frane Lučića o čemu bi idućeg tjedna trebao odlučiti liječnički konzilij splitskog Kliničkog bolničkog centra.

Vezane vijesti

Spasioci pronašli dvoje putnika na nasukanom brodu

Spasioci pronašli dvoje putnika na nasukanom brodu

Vatrogasci su na nasukanom talijanskom brodu Costa Concordia uspjeli doći do dvoje putnika s kojima su nešto prije toga stupili u kontakt,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika