14.12.2007. / 08:05

Autor: Marijana Zrinjski

ZERP

Sanader: Nema kompromisa

Stranka Zelena lista, pridružena članica Europske zelene stranke, podržala je jučer primjenu Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa na zemlje članice Europske unije od 1. siječnja iduće godine bez obzira na moguće posljednice koje proglašavanje pojasa može izazvati kod susjednih zemalja i EU. Ta je odluka, smatraju, u interesu ekološke mudrosti i socijalne pravde.

U priopćenju stranke stoji da su prijetnje s usporavanjem pregovora o pristupanju Hrvatske EU motivirani kratkoročnim ekonomskim interesom Italije i sporom oko granice sa Slovenijom. Naglašava se da Hrvatska treba ustrajati na dugoročnom održivom i racionalnom gospodarenju živim morskim bogatstvima i zaštiti morskog okoliša u skladu s odlukama Ministarske konferencije o održivom ribolovu u Sredozemlju iz 2003. Također, upozoravaju da je od 438 poznatih vrsta riba u Jadranu njih čak 123 na 'crvenom popisu' ugroženih vrsta.

Hrvatski premijer Ivo Sanader koji se danas nalazi u u Bruxellesu kazao je da ne očekuje sastanak s talijanskim i slovenskim kolegama o ZERP-u. Istaknuo ju da se Hrvatska neće odreći svojeg prava da proglasi ZERP. "Ono što mogu reći jest da će se Hrvatska voditi načelom poštivanja svojeg suverenog prava da proglasi ZERP, što je i učinjeno. S druge strane, kao zemlja koja pregovara s Europskom unijom želimo u konzultacijama informirati naše partnere o svemu što namjeravamo učiniti", rekao je Sanader.

Na upit novinara hoće li biti kompromisnog rješenja oko ZERP-a, Sanader je odgovorio da su "to spekulacije i da o tome nije ništa čuo".

Slovenski premijer Janez Janša jučer je pak u Lisabonu izjavio kako vjeruje da Hrvatska s 1. siječnja 2008. neće primijeniti ZERP, te da će se držati dogovora sa Slovenijom, Italijom i EU-om iz 2004. godine.

Vezane vijesti

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Vođa Kukuriku koalicije, Zoran Milanović, sudjeluje u Facebook chatu putem kojeg odgovara na pitanja građana, koje su mu postavljali tijekom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika