14.12.2007. / 09:05

Autor: Marko Biočina

KONZULTACIJE KOD PREDSJEDNIKA

Furio Radin i Zdenka Čuhnil uskratili podršku Sanaderu

Furio Radin i Zdenka Čuhnil Mesiću su saopćili kako u ovom trenutku Sanader ne može računati na njihovu podršku

Danas u devet sati započeo je drugi krug konzultacija kod predsjednika Stjepana Mesića. Konzultacije će završiti u subotu popodne, pa se očekuje da bi Mesić tada mogao i imenovati mandatara nove vlade. vrlo je izvjesno kako će to biti dosadašnji premijer Ivo Sanader, a situacija će biti puno jasnija nakon što danas popodne kod predsjednika na konzultacije dođu Đurđa Adlešić i Josip Friščić.

S obzirom da su više puta izrazili svoje zadovoljstvo pregovorima s HDZ-om, vse osim njihove podrške Sanaderu kao mandataru bilo bi golemo iznenađenje. Prije žuto-zelene koalicije kod Mesića će na konzultacije doći manjinski zastupnici.

Iako je Milorad Pupovac u jučerašnjem intervjuu za Nacional.hr ustvrdio kako pravi pregovori između njih i HDZ-a još nisu ni počeli, očekuje se da će manjinski zastupnici ipak podržati još jedan premijerski mandat Ive Sanadera. U tom kontekstu, subotnje konzultacije predsjednika Mesića s Ivom Sanaderom i Zoranom Milanovićem više su formalne prirode jer bi sve trebalo biti poznato već nakon današnjeg dana.

Prvi su razgovor s Mesićem obavili zastupnici talijanske i češke manjine Furio Radin i Zdenka Čuhnil. To dvoje zastupnika Mesiću je iznijelo stav kako, barem za sada, ne podržavaju Ivu Sanadera kao mandatara nove vlade.

Furio Radin rekao je kako mu je važno ispunjavanje zahtjeva manjinskih zastupnika te kako u tom kontekstu "u ovom trenutku nije u mogućnosti Sanaderovu vladu".

Zdenka Čuhnil je sličnog mišljenja. "Iako smo svjesni da je HDZ bliži sastavljanju vlade, još nemaju naš glas", rekla je zastupnica češke nacionalne manjine.

Na prošlim parlamentarnim izborima Mesić mandatara nije obznanio putem poslanice, već se narodu obratio putem medija. Vjerojatno je da će tu praksu Mesić ponoviti i sada. Nakon toga nova će vlada morati dobiti podršku natpolovične većine u Saboru.

Iako sve informacije govore kako je HDZ uspio osigurati podršku dovoljno zastupnika, u SDP-u još uvijek odbijaju priznati poraz. Kako piše Večernji list, SDP-ovci tvrde da imaju još aduta u rukavu.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika