14.12.2007. / 12:21

Autor: Katarina Zorić

KONZULTACIJE

Đapić: Ako HDZ-u bude nedostajao jedan mandat, mogući su pregovori

Đapić je danas, kako kaže, predsjedniku države Stjepanu Mesiću prenio HSP-ov stav da mandat za sastavljanje vlade prvo treba povjeriti relativnom izbornom pobjedniku, odnosno HDZ-u…

Predsjednik HSP-a Anto Đapić ne vjeruje da će jedan pravaški mandat odlučivati o tome tko će sastaviti novu vladu, ali je istaknuo da su mogući pregovori s HDZ-om bude li toj stranci za formiranje vlasti nedostajao jedan, 77. zastupnički glas.

Odgovarajući na novinarska pitanja nakon konzultacija u Uredu predsjednika, Đapić je rekao kako je moguće da pravaši daju potporu HDZ-u.

"Znate kakvi su trenutni odnosi među nama (HSP-HDZ), ali pošto smo stranke desnog centra, sve je moguće. No, mislim da će se vlada sastaviti bez HSP-a, bila ona desnog ili lijevog centra" istaknuo je Đapić.

Upitan bi li HSP-u za potporu vladi bio problem ako bi u njoj bio SDSS, odgovorio je kako se protivi izjavama iz SDSS-a da nova vlada treba biti po njihovoj mjeri. Dodao je da HSP-u ne bi bila prihvatljiva vlada koja bi pristala na SDSS-ove uvjete.

Đapić je danas, kako kaže, predsjedniku države Stjepanu Mesiću prenio HSP-ov stav da mandat za sastavljanje vlade prvo treba povjeriti relativnom izbornom pobjedniku, odnosno HDZ-u, a ne uspije li HDZ okupiti većinu, tada bi mandatara trebao odabrati u stranci koja ima najviše mandata bez zastupnika manjina.

Đapić, naime, drži da nacionalne manjine ne bi trebale odlučivati o tome tko će sastaviti novu vladu, jer bi to, kaže, imalo negativne posljedice, već da bi se svih osam manjinskih zastupnika trebalo svrstati uz vladajuću većinu.

Nacionalne manjine ne bi trebale odlučivati o tome tko će sastaviti novu vladu, smatra Đapić pojašnjavajući da bi to moglo imati negativne posljedice.

"Svih osam manjinskih zastupnika trebalo bi se svrstati uz vladajuću većinu" navodi Đapić.

Vezane vijesti

Đapić se povlači iz HSP-a

Đapić se povlači iz HSP-a

Anto Đapić povlači se iz stranačkog političkog života Hrvatske stranke prava. Tako je objavio u priopćenju odaslanom medijima, a u kojem je naveo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika