14.12.2007. / 12:59

Autor: Nina Tomljanović

AFERA MAESTRO

Proširena istraga u antikorupcijskoj aferi Maestro

Parazajder se branio šutnjom, a Matanović je kazao kako se e osjeća krivim te da je zgrožen USKOK-ovim optužbama i cijelim kaznenim postupkom protiv njega

Nakon što je USKOK prošloga tjedna zatražio proširenje istrage u antikorupcijskoj aferi ''Maestro''protiv bivšeg potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju 58-godišnjeg Josipa Matanovića i protiv 57-godišnjeg zagrebačkog odvjetnika Jurja Parazajdera zbog sumnje da su zlouporabili položaj i ovlasti te od predsjednika uprave tvrtke Badel 1862 "izvukli" 257.000 kuna, odluku o četvrtom proširenju donio je i istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Boris Ivančić nakon što je u srijedu ispitao Parazajdera, a danas Matanovića.

Parazajder se branio šutnjom, a Matanović je kazao kako se e osjeća krivim te da je zgrožen USKOK-ovim optužbama i cijelim kaznenim postupkom protiv njega. Sudac Ivančić je nastavak istrage, točnije ispitivanje 11 novih svjedoka, zakazao za 8., 9., i 11. siječnja 2008. godine.

Sumnje o korupciji u Hrvatskom fondu za privatizaciju odnose se na slučaj s početka 2006. godine kada je u HFP-u vođen postupak obnove prema Zakonu o privatizaciji, po prijedlogu tvrtke Badel 1862, zbog naknadne procjene zemljišta koje nije bilo procijenjeno u temeljni kapital te tvrtke.

Matanović je predsjednika uprave te tvrtke uvjerio da Parazajderu plati odvjetničku nagradu u iznosu od 257.000 kuna za koju bi on uskladio zemljišnoknjižno stanje i angažirao vještaka, čija će procjena za Badel biti znatno povoljnija od one koju je prihvatio Sektor nekretnina u HFP-u. Bivši predsjednik HFP-a je obećao da će tu novu procjenu na kraju prihvatiti Pravni sektor na kojemu je on bio na čelu.

Zagrebačkog odvjetnika Parazajdera se sumnjiči da je u svibnju ove godine tvrtki Badel izdao račun za svoje navodne odvjetničke usluge koji mu je u roku tri dana plaćen te ga je podijelio s Matanovićem. U Hrvatskom fondu za privatizaciju je već sljedećeg dana sastavljeno rješenje kojim se kao vrijednost nekretnine prihvaća procjena na 6,9 milijuna kuna, no predsjednik Fonda Grga Ivezić je to odbio potpisati jer je vrijednost nekretnine u rješenju bila znatno manja od one koje su sastavili procjenitelji HFP-a.

Do sada je u slučaju ''Maestro'', za primanje mita osumnjičeno deset osoba, među kojima i trojica potpredsjednika HFP-a - Matanović, Robert Peša i Ivan Gotovac.


Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika