14.12.2007. / 14:34

Autor: Katarina Zorić

FORMIRANJE VLASTI

Čelnici koalicije HSS-HSLS očekuju da će Mesić sutra imenovati mandatara

"Predsjedniku smo se jasno očitovali da koalicija ne očekuje da ona bude ta koja će odrediti mandatara, ali i da očekujemo od njega da nakon drugog kruga konzultacija imenuje mandatara, radi konstituiranja Sabora i formiranja vlade", izjavio je Friščić u Uredu Predsjednika…

Čelnici koalicije HSS-HSLS Josip Friščić i Đurđa Adlešić očekuju da će predsjednik države Stjepan Mesić sutra imenovati mandatara za sastav vlade. Istaknuli su kako ga nisu uvjeravali da će potpisati koalicijski sporazum s HDZ-om niti da mandat treba dati Ivi Sanaderu jer su pregovori triju stranaka još u tijeku.

"Predsjedniku smo se jasno očitovali da koalicija ne očekuje da ona bude ta koja će odrediti mandatara, ali i da očekujemo od njega da nakon drugog kruga konzultacija imenuje mandatara, radi konstituiranja Sabora i formiranja vlade", izjavio je Friščić u Uredu Predsjednika.

Ni on ni Đurđa Adlešić novinarima nisu htjeli objasniti kako će to predsjednik Mesić imenovati mandatara ako se njihova koalicija već sada jasno ne opredijeli i svojim mandatima dokaže tko ima parlamentarnu većinu, ističući tek da pregovori s HDZ-om idu dobro, te da je i to, kako je rekla Adlešić, dovoljno kvalitetna informacija.

Upitan očekuje li da će Mesić sutra, nakon što obavi konzultacije s čelnicima HDZ-a i SDP-a, imenovati mandatara, Friščić je odgovorio: "očekujem da će dati mandat, ali na njemu je da odluči kome".

Friščić i Adlešić rekli su da su predsjednika izvijestili da je u pregovorima s HDZ-om usuglašeno dosta točaka, da su postignuti brojni kompromisi, ali da ima još otvorenih pitanja, prije svega oko ZERP-a, zbog čega su Mesića pozvali da se, kao sukreator vanjske politike, ponovno uključi u razgovore oko primjene ZERP-a.

Istaknuli su da pregovori još traju, da u njima ne žele žuriti, jer da iz njih, tvrde, treba proizaći program buduće vlade.

"Tu ne treba biti žurbe. Ako su Nijemci za sastavljanje vlade imali mjesec i pol, ne treba očekivati da bi mi, s kraćom demokracijom, morali biti brži", kazala je Adlešić.

Dodala je da čelnici koalicije još nisu dogovorili sastanak sa Sanaderom oko otvorenih pitanja, poput ZERP-a i referenduma o ulasku u NATO.

Oboje su opovrgnuli da, što se tiče primjene ZERP-a, imaju drugačiji stav od predsjednika Mesića koji je u više navrata izjavio da se oko primjene tog pojasa treba dogovoriti sa susjedima, poštujući nacionalne i njihove interese.

"Vrlo sam sigurna da je moguć kompromis", istaknula je Adlešić, uvjerena da nitko zbog proglašenja ZERP-a nema pravo suspendirati pregovore o ulasku Hrvatske u EU.

Vezane vijesti

'Neću vratiti mandat'

'Neću vratiti mandat'

Saborski zastupnik Damir Bajs, kojega je Predsjedništvo HSS-a suspendiralo i do danas mu dalo rok da stranci vrati saborski mandat, poručio je da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika