14.12.2007. / 14:41

Autor: Katarina Zorić

ZERP

Swoboda: Hrvatska mora nešto i žrtvovati

Ako bi primjena ZERP-a spriječila Hrvatsku da ubrzo postane članicom Europske unije, bila bi to pogreška, rekao je Swoboda…

"Potrebno je nešto i žrtvovati", rekao je Swoboda odgovarajući na novinarsko pitanje zbog čega smatra da bi primjena odluke koju je donijelo zakonodavno tijelo odgodila pristup EU.

"Dopustite da budem vrlo otvoren ... Ako bi primjena ZERP-a spriječila Hrvatsku da ubrzo postane članicom Europske unije, bila bi to pogreška", rekao je Swoboda.

"Propisi EU-a jači su od propisa države članice", rekao je Swoboda te podsjetio da EU prima članice koje imaju uređene odnose sa susjedima.

Austrijski diplomat održao je u Zagrebu predavanje studentima i profesorima Veleučilišta VERN na temu "Hrvatska na putu u EU, izazovi ekonomije, obrazovanja i borbe protiv korupcije", a raspravom koja je uslijedila dominiralo je pitanje ZERP-a.

"Europski je razgovarati", ocijenio je predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Neven Mimica, a ne "odašiljati signale" i prvo što bi nova vlada trebala učiniti jest "stvoriti uvjete za razgovor s europskim partnerima" prema kojima valja nastupiti otvoreno.

"Prijetnje" o zamrzavanju pregovora nisu realne i EU želi završiti pregovore s Hrvatskom, ocijenio je Mimica, ali i dodao da je "famoznim" zapisnikom iz 2004., kojim se obvezala da neće primjenjivati ZERP na članice EU, prošla Vlada napravila iskorak jer je preuzela na sebe ulogu Sabora.

U raspravi je bilo postavljeno i pitanje zbog čega Hrvatska inzistira na primjeni ZERP-a upravo sada, godinu i pol prije završetka pregovora, dok je 17 godina dopuštala izlov svoje ribe susjedima, a sudionici su se uglavnom složili da ima daleko važnijih pitanja, poglavito poljoprivreda, brodogradnja, konkurentnost, prodaja zemljišta ili tržišno natjecanje.

Swoboda je naglasio i potrebu učinkovitog sustava koji bi rješavao probleme.

Bilo da se radi o borbi protiv korupcije, reformi pravosuđa ili državne uprave, Hrvatska mora pokazati da ima sustav za rješavanje problema i da taj sustav doista i primjenjuje, rekao je Swoboda.

"Problem je unutarnja primjena reforme u zemlji, međunarodni predstavnici Hrvatske nisu problem", istaknuo je Swobda.

Vezane vijesti

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Vođa Kukuriku koalicije, Zoran Milanović, sudjeluje u Facebook chatu putem kojeg odgovara na pitanja građana, koje su mu postavljali tijekom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika