14.12.2007. / 15:00

Autor: Nina Tomljanović

BUDUĆNOST

Najspektakularnija proročanstva za 2007. koja se nisu ostvarila

Matematičar Michael Kunkel iz Mainza, koji je sudjelovao u istraživanju GWUP-a, za sve to ima jednostavno objašnjenje: "Budućnost nije unaprijed određena pa se i ne da iščitati iz staklene kugle niti je vidljiva u zvijezdama"

Kako su razni gatari i vidovnjaci najavili da će 2007. Kremlj nestati u plamenu, da će u SAD-u milijuni ljudi poginuti u terorističkom napadu, da će jedna poznata holivudska zvijezda umrijeti od posljedica zmijskog ugriza, kao i da će pred Bijelu kuću u Washingtonu sletjeti NLO, njemačko "Društvo za znanstveno istraživanje paraznanosti" (GWUP) sa sjedištem u Rossdorfu kod Darmstadta i ove je godine pomno analiziralo najspektakularnija svjetska proročanstva.

Matematičar Michael Kunkel iz Mainza, koji je sudjelovao u istraživanju GWUP-a, za sve to ima jednostavno objašnjenje: "Budućnost nije unaprijed određena pa se i ne da iščitati iz staklene kugle niti je vidljiva u zvijezdama".

Nakon što je istražio 185 proročanstava astrologa, vidovnjaka i gatara, matematičar Kunkel je zaključio da "svojim proročanstvima ne mogu ponuditi dokaze svojih sposobnosti".

Astrologinja Patricia Bahrani predvidjela je da će 2007. biti ukinut euro te da će se legalizirati marihuana. Čak nekoliko vidovnjaka najavljivalo je američku invaziju na Iran i atentat na američkog predsjednika, ali se ni jedno ni drugo nije dogodilo.

Tradicionalno omiljene teme vidovnjaka i za 2007. bile su prirodne katastrofe, terorizam i ratovi. Za ovu godinu nisu zabilježene posebne teme proročanstava, za razliku od 2006. godine kad su se mnoga proročanstva vezivala za svjetsko prvenstvo u nogometu.

Nejasna i dvosmislena proročanstva često dolaze iz vidovnjačkih krugova, pa je tako primjerice astrolog Martin Banger pročitao u zvijezdama da se u 2007. godini mogu očekivati pobune i nemiri u Nizozemskoj, Japanu, Kanadi, Libanonu, Sri Lanki, Finskoj, Filipinima, Rumunjskoj, Mađarskoj, Poljskoj i Saudijskoj Arabiji. Vidovnjakinja Elisabeth Teissier upozorila je da se svijet "između sredine siječnja i sredine listopada treba pripremiti na promjene poput prirodnih katastrofa, gospodarskih turbulencija i napada.

Neki od vidovnjaka, koji su za 2004. općenito prognozirali potrese ili prirodne katastrofe, danas se hvale da su predvidjeli tsunami koji se dogodio u prosincu te godine.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika