14.12.2007. / 17:47

Autor: Martina Čizmić

BRUXELLES

EU šalje civilnu misiju na Kosovo

"Donijeli smo formalnu odluku o slanju misije na Kosovo", rekao je predsjedatelj Europskog vijeća, portugalski premijer Jose Socrates

Čelnici Europske unije na summitu u Bruxellesu postigli su načelni dogovor o slanju civilne misije na Kosovo. Misija od 1800 policajaca, sudaca i istražitelja trebala bi pomagati kosovskim vlastima da postupno preuzmu ovlasti misije UN-a koja je na Kosovu od 1999. godine.

"Donijeli smo formalnu odluku o slanju misije na Kosovo", rekao je predsjedatelj Europskog vijeća, portugalski premijer Jose Socrates.

Europska unija je već ranije namjeravala poslati civilnu misiju na temelju nove rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a. Ona bi otvorila put za međunarodno nadziranu neovisnost Kosova. No, to je spriječila Rusija koja je uložila svoje pravo veta.

Na summitu je zaključeno kako su iscrpljene sve mogućnosti za dogovorno rješenje statusa Kosova. Također, zaključeno je kako sadašnje stanje nije održivo te je EU iskazala svoju spremnost da preuzme vodeću ulogu u provedbi rješenja kojim se definira budući status Kosova.

U zaključcima se nigdje ne spominje riječ neovisnost, ali je naglašeno kako se Europsko vijeće složilo da je "status quo" na Kosovu neodrživ i zato ističe potrebu da se krene prema rješavanju pitanja Kosova.

"Takvo rješenje treba osigurati demokratsko, multietničko Kosovo na kojem vrijedi vladavina prava, zaštita manjina te kulturne i vjerske baštine", stoji u zaključcima.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika