15.12.2007. / 10:49

Autor: Marijana Zrinjski

HRVATSKA-SLOVENIJA

Janša ne želi o granicama raspravljati u Haagu

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel ponovo je opisao ZERP kao politički i pravni problem koji treba riješiti, te dodao da do njegove primjene 1. siječnja iduće godine neće doći.

Na pitanje zašto Slovenija 2004. godine, pred početak hrvatskih pristupnih pregovora s EU, kada je proglasila svoj pojas u Jadranu, nije o tome pregovarala s Hrvatskom i Italijom, kako se to sada traži od Hrvatske kad je riječ o pojasu, Rupel je kazao: "To je bila reakciju na hrvatske poteze. Područje svog pojasa Slovenija je odredila prema području do kojega su prema bilateralnom sporazumu o malograničnom prometu i suradnji smjeli loviti slovenski ribari".

Janša je odbacio mogućnost da se o spornim graničnim hrvatsko-slovenskim sporovima raspravlja pred Haaškim sudom jer, kako je rekao, postoje druge mogućnosti.

"Nije bilo konkretne odluke o tome da Slovenija i Hrvatska za posredovanje zamole haaški sud. O tome kome ćemo se obratiti i s kojim pitanjem, odnosno tekstom još nema dogovora. O tome valja pregovarati i nadam se da će doći do dogovora. Ali teško mogu zamisliti da bi Slovenija mogla pristati na pregovore o granici uz postojeću hipoteku. Najprije moramo riješiti problem ZERP-a", rekao je.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika