16.12.2007. / 10:10

Autor: Marijana Zrinjski, Nina Tomljanović, Martina Čizmić

IZBORI

Sanader poručuje: "Sastavit ću Vladu prije izbornog roka"

Novo imenovani mandatar za sastav nove Vlade, predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, jučer je kazao kako je siguran da će novu hrvatsku vladu sastaviti i prije Ustavnog roka, koji iznosi 30 dana. Dodao je i da je vrlo zadovoljan načinom na koji koalicija HSS/HSLS obavlja pregovore s HDZ-om u svrhu koalicijskog sporazuma.

"Meni se iznimno sviđa, bez obzira koliko tko imao mandata, pristup HSS-a i HSLS-a u ovim pregovorima", rekao je Sanader, napomenuvši kako predsjednici HSS-a i HSLS, usprkos nekim očekivanjima, nisu u pregovorima o budućoj koaliciji željeli inzistirati na foteljama i milijardama, već su pregovorima pristupili jako ozbiljno.

Nakon što je jučer odradio dva kruga konzultacija sa svim predsjednicima političkih stranaka koje su dobile zastupnike u Saboru, predsjednik Stjepan Mesić odlučio je dati mandat za sastavljanje vlade HDZ-u, odnosno njegovom predsjedniku Ivi Sanaderu.

"Mandat sam povjerio gospodinu Ivi Sanaderu koji me uvjerio da ima podršku više od 77 izabranih zastupnika u Hrvatskom saboru. Na njemu je sada da završi proces dogovora o vladi i da tu vladu predstavi Hrvatskom saboru. Koristim ovu priliku da mu čestitam", izjavio je predsjednik Mesić u Predsjedničkim dvorima na Pantovčaku.

Svima prisutnima obratio se i premijer Sanader kazavši: "Nakon 25. studenog i pobjede HDZ-a na izborima bilo je i ponavljanja izbora i trebalo je sačekati da demokratska procedura završi, iako to ne može promijeniti rezultate izbora. Ostvarili smo 66 mandata, što je 10 više od našeg političkog rivala s lijevog centra. Želim svim biračima zahvaliti što su prepoznali ono što smo ostvarili u našem prethodnom mandatu i što su nam dali povjerenje za još jedan mandat. U idućem razdoblju ćemo nastaviti uspješno voditi Hrvatsku. Od ponedjeljka počinjem službene pregovore sa koalicijskim partnerima: HSS-om, HSLS-om, HSU-om i nacionalnim manjinama. Ovo su dosad bili ozbiljni razgovori, ali službene pregovore nisam mogao voditi dok nisam imao mandat predsjednika Republike."

Rekao je da je nakon izbora bilo različitih kalkulacija, ali kako je svugdje u svijetu praksa da onaj koji dobije najviše mandata sastavlja vladu. "Čak i onaj koji dobije jedan mandat manje mora priznati izborni poraz", rekao je Sanader i pozvao Milanovića da i službeno prizna izborni poraz.  "Bilo je dosta, neću reći nedemokratskog, ali ponašanja koje ne odgovara europskim standardima. Onaj tko je dobio i mandat manje, mora priznati pobjedu onog tko je dobio mandat više, a kamoli deset mandata razlike. Tu činjenicu se mora respektirati i prihvatiti te zato očekujem da SDP prizna poraz", istaknuo je Sanader.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika