17.12.2007. / 11:00

Autor: Nina Tomljanović

PITANJE KOSOVA

Tadić: "Nikada neću prihvatiti neovisnost Kosova"

"Očekujem nekoliko inicijativa, a jedna od njih je nastavak pregovora, za što je opredijeljena Srbija. Očekujem da će i druge zemlje podržati takvu inicijativu, a prije svih Rusija i Kina", rekao je srbijanski predsjednik

Predsjednik Srbije Boris Tadić kazao je kako očekuje da će Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda prihvatiti inicijativu Srbije da se nastave pregovori o budućem statusu Kosova. "Očekujem nekoliko inicijativa, a jedna od njih je nastavak pregovora, za što je opredijeljena Srbija. Očekujem da će i druge zemlje podržati takvu inicijativu, a prije svih Rusija i Kina", rekao je srbijanski predsjednik.


Tadić je dodao da Srbija, dok je on predsjednik nikad neće prihvatiti neovisnost, jer vjeruje da takvo rješenje dovodi u pitanje razvoj i perspektivu balkanske regije.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova danas je na svojim internetskim stranicama upozorilo da bi je situacija na Kosovu došla do kritične točke, te da postoji mogućnost da se pretvori u nekontroliranu krizu ako se ne nastavi rješavati u međunarodnom pravnom okviru. Iako se Srbija i Kosovo u 120 dana pregovora nisu uspjeli usaglasiti oko kompromisnog rješenja, Rusija i dalje tvrdi da treba nastaviti pregovarati.

Rusija u priopćenju optužuje Zapad za podupiranje separatističkih težnji pokrajine. "Umjesto da prestanu provokativne izjave, mi svjedočimo tome da skupina zemalja odobrava taj ilegalni korak koji može dovesti do ozbiljnih negativnih posljedica za regionalnu i međunarodnu stabilnost". Stoga pozivaju stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, partnere u Kontaktnoj skupini i zemlje Europske unije da procijene sve posljedice jednostranog proglašavanja neovisnosti Kosova.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika