06.09.2003. / 00:00

Autor: Tanja Simić

HRVATSKA

OD PONEDJELJKA NA SNAZI ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA

OD PONEDJELJKA NA SNAZI ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA

U ponedjeljak 8. rujna stupa na snagu Zakon o zaštiti potrošača, koji utvrđuje prava potrošača i propisuje određene obveze trgovcima. Na temelju tog zakona trgovac je dužan maloprodajnu cijenu istaknuti na tri mjesta – na samom proizvodu ili ambalaži, na prodajnom mjestu proizvoda i na proizvodu u izlogu, kod proizvoda koji se prodaju u rasutom stanju cijena se mora istaknuti samo za jedinicu mjere, a kod prethodno zapakiranih proizvoda u veća potrošačka pakiranja trgovac treba, uz maloprodajnu cijenu, istaknuti i cijenu za jedinicu mjere tog proizvoda. Zakon trgovcima zabranjuje da potrošačima naplaćuju vrećice i torbe na kojima se nalazi naziv proizvođača ili trgovca, jer se takva ambalaža smatra promidžbenim sredstvom. Također, na zahtjev potrošača trgovac mora zadržati ambalažu prodanog proizvoda, a ambalaža mora biti neškodljiva za zdravlje, prilagođena obliku i masi proizvoda te ne smije dovoditi potrošača u zabludu zbog mase i veličine proizvoda.
Trajanje rasprodaje trgovac mora unaprijed točno odrediti, a proizvod na rasprodaji mora biti jasno označen cijenom prije i cijenom nakon sniženja.
Trgovci koji pružaju usluge popravaka i održavanja proizvoda, čija je vrijednost veća od 500 kuna, moraju potrošaču obvezno ispostaviti predračun i radni nalog s opisom radova te upotrijebljenog materijala i dijelova za popravak.
Trgovac mora javno objaviti uvjete pružanja javnih usluga (struja, plin, grijanje) i potrošače unaprijed upoznati sa svim uvjetima korištenja tih usluga te potrošaču na njegov zahtjev mora omogućiti besplatno zaprječavanje određene vrste odlaznih poziva (telefonskih), odnosno pozive na određene vrste brojeva.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika