17.12.2007. / 17:42

Autor: Katarina Zorić

FORMIRANJE VLASTI

Pregovori HDZ-a i koalicije HSS-HSLS započeli i službeno

Mandatar Ivo Sanader najavio je na konferenciji za novinare da će stranački pregovarački timovi sutra nastaviti razgovore kako bi usuglasili stajališta i dogovorili program buduće vlade…

Predsjednik HDZ-a i mandatar za sastavljanje nove vlade Ivo Sanader sastao se danas u s čelnicima koalicije HSS/HSLS Josipom Friščićem i Đurđom Adlešić, čime su i službeno otvoreni pregovori o koalicijskom sporazumu triju stranaka.

Mandatar Ivo Sanader najavio je na konferenciji za novinare da će stranački pregovarački timovi sutra nastaviti razgovore kako bi usuglasili stajališta i dogovorili program buduće vlade.

Naglašavajući optimizam, Sanader je rekao kako očekuje da će nova vlada biti formirana prije isteka Ustavom propisanog roka od 30 dana. Također se nada i da će Sabor biti konstituiran prije ustavnog roka, nakon čega, kako podsjeća, preostaje još neko vrijeme za potvrđivanje vlade.

Friščić je, pak, naglasio da se ne pregovara oko zahtjeva koalicije, nego oko koalicijskog sporazuma koji će omogućiti stabilnu vladu, sposobnu riješiti pitanja koja će se pred njom naći.Odbacio je špekulacije da koalicija ucjenjuje HDZ, te da se pregovara o podjeli mjesta u budućoj vladi.

"Nismo ucjenjivali niti ćemo ucjenjivati, ako se ne možemo dogovoriti, onda nema sreće", rekao je Friščić, ističući da je prioritet u pregovorima zajednički program, a da će se nakon njegova usuglašavanja razmatrati i kadar koji će ga moći provesti.

Friščićeve riječi potvrdila je i Đurđa Adlešić koja je istaknula da se još uvijek nije razgovaralo o foteljama. Čelnica HSLS-a u pregovorima s HDZ-om vidi potpuno novu praksu u Hrvatskoj jer stranke prvi put rade zajednički program kako bi osigurale stabilnost vlade.

"HSLS-ova loša iskustva pokazuju da trebamo ozbiljnu vladu, koja se neće baviti sama sobom u osjetljivom razdoblju ulaska Hrvatske u EU", istaknula je Đurđa Adlešić.

Friščić: "Nije istina da se osipa članstvo HSS-a"

U jeku pregovora o formiranju vlasti, pojavila se informacija o osipanju članstva HSS-a. Predsjednik seljaka Josip Friščić takve tvrdnje odlučno odbacuje ističući da je situacija upravo suprotna.

"Čitao sam u medijima o prelasku HSS-ovih ogranaka kod Kutine u SDP te o osipanju stranačkog članstva. Nazvao sam tajnika županijske organizacije koji mi je rekao da je bio na sastanku u tim ograncima i da to nije bila tema. Što se tiče članstva, ja imam jasan cilj, a to je 60 tisuća članova do slijedećih lokalnih izbora", rekao je Friščić.

Vezane vijesti

'Neću vratiti mandat'

'Neću vratiti mandat'

Saborski zastupnik Damir Bajs, kojega je Predsjedništvo HSS-a suspendiralo i do danas mu dalo rok da stranci vrati saborski mandat, poručio je da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika