Objavljeno u Nacionalu br. 631, 2007-12-18

Autor: Ivo Pukanić

POLITICAL REPORT

Veliki izazov - S HNS-om u igri svi pobjeđuju

ULAZAK JOŠ JEDNOG PARTNERA U VLADU donio bi 'win-win' situaciju: Sanader bi mogao brigu o ekonomiji prebaciti Čačiću, a HNS bi dobio priliku pokazati svoje sposobnosti

ZASLUŽENI MANDATAR Predsjednik Mesić vjerojatno je toliko čekao s davanjem mandata za sastavljanje Vlade Ivi Sanaderu jer je htio biti siguran da je procedura poštovana do krajaZASLUŽENI MANDATAR Predsjednik Mesić vjerojatno je toliko čekao s davanjem mandata za sastavljanje Vlade Ivi Sanaderu jer je htio biti siguran da je procedura poštovana do krajaSubotnje Mesićevo davanje mandata Ivi Sanaderu nije predstavljalo nikakvo iznenađenje za ozbiljne ljude. Prema reakcijama iznenađeni i pomalo uvrijeđeni takvim Mesićevim potezom bili su jedino u SDP-u. No, to je uobičajena reakcija vrha, ponovo najveće opozicijske stranke u Hrvatskoj. U potpunosti razumijem njihovu reakciju, jer imati pobjedu u rukama i olako je ispustiti, zaista je veliko umijeće. Da je Milanović, i oni pametni koji su ga savjetovali, napravio samo dva poteza - uspostavio predizbornu koaliciju s HNS-om i ostalim lijevim strankama te postavio Milana Bandića i Ljubu Jurčića na listu za dijasporu, danas bi bio mandatar Vlade. No, mlad je, imat će vremena u sljedeće četiri godine naučiti se političkoj pameti. Naravno, ako ga u međuvremenu partijske hijene, vukovi i ostali grabežljivci s Iblerova trga ne požderu, te od nekadašnje ljevičarske nade ne ostane niti koščica. A kakvo je raspoloženje unutar stranke, bez obzira na pokušaje friziranja i lakiranja stanja, to bi mu se lako moglo dogoditi.

S druge strane Ivo Sanader je došao na svoje i dobio toliko očekivani mandat, koji je mogao nakon relativne, ali ujedno i velike pobjede nad neposrednim suparnikom na izborima, izgubiti jedino čudom. Koliko poznam predsjednika Mesića, takvo mu nešto, zbog razlike od deset zastupnika u korist HDZ-a, nije padalo niti jednoga trenutka na um. Predsjednik republike je želio do kraja ispoštovati proceduru, kako mu nitko nikada ne bi mogao predbaciti da je bio pristran u davanju mandata za sastav nove Vlade. Iako na prvi pogled izgleda da je za Sanadera sve lako, predsjedniku HDZ-a i novom-starom premijeru situacija nije jednostavna.

U njegovu kabinetu zapravo se događa prava drama. Sanader je svjestan činjenice da sadašnje odluke oko sastava nove vlade ujedno znače strategiju i put kojim će Hrvatska ići u sljedeće četiri godine. Istodobno Sanader je izložen i brojnim pritiscima i neće mu biti lako pomiriti interese i ambicije u svojoj i drugim strankama. Sanaderu bi bilo lako da je lakomislen, pa da nakon što vidi da ima većinu u Saboru, brže-bolje sastavi Vladu, dogovori se s partnerima a sve probleme koji će se javiti, odluči rješavati u hodu. No, Sanader to nije, pa itekako dobro zna kakve bi probleme mogao imati u skoroj budućnosti, ako u trenucima dok slaže novu vlast ne postavi čvrste temelje. Sanader si ne smije dopustiti da ga u razdoblju završetka pregovora o ulasku u EU itko ucjenjuje, a mogli bi ga ucjenjivati jedino oni o kojima ovisi njegova vlast, odnosno većina u Saboru. S druge strane treba shvatiti i vodstvo HSS-a koje ovisi o članstvu i ograncima na terenu, koji bi mogli ostati bez vlasti u stranci ako ne poštuju ono što su obećali svojim biračima - prihvaćanje ZERP-a i poticaji za selo u visini od 6 milijardi kuna godišnje. I vodstvu HSS-a je jasno da će se ti njihovi uvjeti vrlo teško ispuniti, te da bi baš oni mogli na kraju biti optuženi za opstrukciju Hrvatske na putu u EU. To bi značilo ujedno i kraj svakoj ozbiljnijoj ulozi HSS-a u hrvatskom političkom životu. Koji je izlaz iz cijele situacije i kojim rješenjem bi svi mogli biti zadovoljni? Izlaz je samo jedan - uvođenje novog partnera u cijelu JOSIP FRIŠČIĆ Šef HSS-a itekako pazi što mu govori baza, ali je svjetan činjenice da su neki postavljeni zahtjevi nerealniJOSIP FRIŠČIĆ Šef HSS-a itekako pazi što mu govori baza, ali je svjetan činjenice da su neki postavljeni zahtjevi nerealniigru, partnera koji bi donio “win-win” situaciju. A to je HNS. A zašto bi svima bio dobitak ulazak HNS-a u novu koalicijsku vladu? Krenimo redom. HNS bi na taj način dobio mogućnost participirati svojim najsposobnijim kadrovima - Radimirom Čačićem i Srećkom Ferenčakom u kreiranju politike Vlade. Njihov angažman bi Sanaderovoj vladi donio potpuno novu kvalitetu i svježinu a premijeru znatno olakšao posao. S Čačićem kao potpredsjednikm Vlade zaduženim za gospodarstvo, Sanader si rješava najvrući krumpir i daje ga HNS-u u ruke.

Ako Čačić uspije, bit će to uspjeh Sanadera i njegove Vlade, ako ne uspije bit će to neuspjeh Čačića i HNS-a. S Čačićem na čelu ne bi se trebalo sumnjati u uspjeh cijelog projekta gospodarskog ozdravljenja Hrvatske. Ferenčak je sigurno jedan od najsposobnijih organizaora u hrvatskoj politici i Sanader ga može iskoristiti i za najzahtjevnije projekte. Vesna Pusić bi mogla biti hrvatski ambasador od formata u svakoj svjetskoj metropoli, a najbolje bi sigurno funkcionirala u New Yorku, Washingtonu il Bruxellesu. Stranka HNS bi ulaskom u Vladu dobila priliku da se pokaže kao konstruktivni element i znatno pridonese prosperitetu Hrvatske u vrlo osjetljivom razdoblju ulaska u EU i saniranja odnosa sa susjedima i partnerima. To bi ujedno bila odskočna daska HNS-u za veću i odgovorniju ulogu u sljedećem političkom razdoblju kao i i svojevrsni besplatni “showbox” za pokazivanje vlastitih ideja i sposobnosti u javnosti.

A to mogu napraviti samo iz pozicije vlasti a nikako iz opozicije. Jednstavno, bila bi šteta da se potencijal koji ta stranka ima ne iskoristi za dobrobit cijele zemlje. A da postoji mogućnost kompromisa govori i izjava Vesne Pusić, nakon razgovora s predsjednikom Mesićem. Na novinarsko pitanje pregovaraju li s HDZ-om, ona je odgovorila da ne pregovaraju, no ako će Mesić dati mandat Sanaderu, tada je na čelništvu stranke odluka o daljim koracima. Tu izjavu je malo tko komentirao i zamijetio, no to je bitna informacija za svakoga tko zna politički misliti.

Što priključenjem HNS-a vladajućoj koaliciji dobiva HDZ i novi mandatar Sanader? Dobivaju mnogo - dobivaju sigurnost da ih nitko neće moći ucjenjivati te će bez ikakva pritiska moći završiti pregovore o ulaksu u EU. Sanader bi se oslobodio i pritiska svih onih koji bi na osnovi jednog zastupničkog mjesta željeli velik dio proračunskog kolača, koji nije dovoljno velik da zadovolji megalomanske apetite svih političkih “pik-zibnera”. Sanader bi dobio i nekoliko izvrsnih HNS-ovih kadrova koji bi radili za njegovu Vladu i ne bi se istodobno mogli pojavljivati kao kritičari iste Vlade. Ideološki te dvije stranke nisu konkurenti i neće oduzimati jedna drugoj glasove, već u sinergiji mogu dati velik gospodarski i politički zamah Hrvatskoj. Naravno, od PREDSJEDNIK REPUBLIKE Stjepan Mesić u subotu je povjerio mandat Ivi SanaderuPREDSJEDNIK REPUBLIKE Stjepan Mesić u subotu je povjerio mandat Ivi SanaderuSanadera bi bilo nekorektno da u vrijeme dok pregovara s koalicijom HSLS-HSS, pregovara i s HNS-om, što on i nije učinio, no u svakom slučaju trebao bi razmisliti i o toj varijanti, koja bi mogla puno donijeti i “liberalima” i “seljacima”.

U takvom sastavu s Čačićem u Vladi, i efikasnost članova HSS-HSLS-ove koalicije unutar iste Vlade bi se znatno povećala a samim time i ugled tih dviju stranaka u javnosti. Jača vlada, bolje i efikasnije upravljanje, brži ekonomski razvoj, povećanje standarda ... sve su to elementi koji bi svima koji bi se našli unutar takve dobitničke kombinacije povećali ugled, bez obzira radi li se o Sanaderu i njegovu HDZ-u, koji bi dobili najviše, ili pak o Friščiću i njegovu HSS-u, ili pak Đurđi Adlešić i HSLS-u. Moramo napomenuti da bi u takvoj kombinaciji s HNS-om u igri, bilo mnogo lakše i Miloradu Pupovcu uči u Vladu i unutar nje se slobodnije osjećati i efikasnije djelovati. S njim bi vladajućoj koaliciji prišli i ostali “manjinci” koji će, zbog njihove snage, uvijek slijediti SDSS. A zna se da je upravo Pupovac najbliži s Vesnom Pusić i HNS-om.

Dakle, to je dobitnička kombinacija koja bi garantirala čvrstu i stabilnu Vladu, koja je Hrvatskoj itekako potrebna za sljedeće razdoblje. Istovremeno, takav rasplet događaja bio bi dobar i za SDP koji bi bio jedini u pravoj opoziciji i koji bi mogao očistiti svoje redove od onih štakora koji prvi skaču s broda kada počne tonuti a isto tako prvi na taj brod uskaču kada misle da bi mogao osvojiti vlast. Hoće li na čelu SDP-a ostati Milanović ili ne? Stranka sada ima vremena da se isprofilira i sredi nakon odlaska Ivice Račana i da zauzme nove, još jače pozicije za sljedeće izbore. A u poziciji jedine prave oporbe, to će im biti puno lakše, nego da to mjesto dijele s nekoliko stranaka. Dakle, ulazak HNS-a u Vladu bio bi zaista dobitna kombinacija za sve na političkoj sceni Hrvatske, a najviše bi time dobila sama država i njeni građani.

Spas za HSS i HSLS

Djelovanje Đurđe Adlešić, a naročito Josipa Friščića, strogo je omeđeno zadanim stranačkim okvirima. Iako mnogi u HSS-u tvrde da je Friščić autokrat, on itekako pazi na ono što mu kaže baza. Njemu, kao i ostalom dijelu vodstva HSS-a, je jasno da su neki zahtjevi koje su postavili pred novu vladu nerealni i da bi ih mogao prihvatiti, a kasnije ne ispuniti, jedino, u ovome trenutku dešperatni i na sve spreman Zoran Milanović. Ulaskom HNS-a u kombinaciju, s HSS-a i HSLS-a bi spala odgovornost i slobodnije i lakše bi se ponašali i unutar koalicije i prema svojem članstvu. Jer tada opstanak Sanadera i njegove vlade ne bi ovisio o njima i ne bi ih se moglo proglasiti rušiteljima hrvatskog puta u EU.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika