18.12.2007. / 10:16

Autor: Nina Tomljanović

NAJTRAGIČNIJI DOGAĐAJ

Kornatska tragedija obilježila ovogodišnju rubriku crne kronike

Premda je od tragedije prošlo četiri mjeseca, za cjelokupnu javnost, a posebice obitelj stradalih vatrogasaca, potpuno je neshvatljivo kako je moguće da u požaru niska raslinja pogine toliko ljudi

Najtragičniji događaj o kojemu su ove godine izvještavale crne kronike je kornatska tragedija u kojoj je pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima život izgubilo 12 vatrogasaca.

Smrt vatrogasaca koji su se potkraj kolovoza helikopterom uputili na skoro pa nenaseljen otok Kornat gasiti požar, otvorila je brojna pitanja i polemike kako kod stručnjaka tako i kod javnosti. Najčešća pitanja vodila su se oko opremljenosti i organiziranosti hrvatskog vatrogastva do nefunkcioniranja sustava.

Premda je od tragedije prošlo četiri mjeseca, za cjelokupnu javnost, a posebice obitelj stradalih vatrogasaca, potpuno je neshvatljivo kako je moguće da u požaru niska raslinja pogine toliko ljudi.

Stručnjaci su dali jedan od odgovora, a to je da je preko vatrogasaca velikom brzinom prešao eruptivni požar iako neke obitelji u to ne vjeruju i sumnjaju da je za nesreću kriv vojni helikopter koji je prevozio vatrogasce i iz kojega je navodno curilo gorivo.

Neki, pak, nagađaju da je nesreću skrivilo ubojito vojno sredstvo zaostalo s vojnih vježbi, no MORH je tu tvrdnju odbacio.

Jedinu pravu istinu o najvećoj tragediji u povijesti hrvatskog vatrogastva, koju je preživio jedino vatrogasac Frane Lučić, možda će otkriti istraga koja se vodi na šibenskom Županijskom sudu.

Županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica prema dosad obavljenim istragama smatra se odgovornim zbog propusta u organizaciji akcije. Uz njega odgovornost preuzima Paško Petrina čiji je bačeni opušak navodno izazvao požar kao i Dino Klarić koji je vodio akciju na terenu.

Vezane vijesti

Lučić: Probali smo pobjeći, ali vatra je bila prebrza i došla nam je s leđa

Lučić: Probali smo pobjeći, ali vatra je bila prebrza i došla nam je s leđa

Svjedočenjem jedinoga preživjelog vatrogasca Frane Lučića na Županijskome sudu u Zadru nastavljeno je suđenje bivšem šibensko-kninskome vatrogasnom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika