18.12.2007. / 16:42

Autor: Katarina Zorić

KOSOVO

Srbi prosvjedovali protiv neovisnosti Kosova

Predsjednik Zajednice srpskih općina i naselja Marko Jakšič na skupu je rekao da srpsko izaslanstvo u New Yorku ne brani samo interese Srbije već i temelje međunarodnog prava i međunarodna načela na kojima počiva čitav svjetski poredak…

Misija Europske unije bez nove rezolucije Vijeća sigurnosti nije dobrodošla na Kosovo, poručilo je danas više tisuća Srba na prosvjednom skupu u sjevernoj Mitrovici. Prosvjedom je izražena i potpora srbijanskom izaslanstvu uoči sutrašnjeg sastanka Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu.

Predsjednik Zajednice srpskih općina i naselja Marko Jakšič na skupu je rekao da srpsko izaslanstvo u New Yorku ne brani samo interese Srbije već i temelje međunarodnog prava i međunarodna načela na kojima počiva čitav svjetski poredak. On je od Srbije zatražio da se svim silama bori sa ostanak Kosova u njezinim granicama.

"Skupština Srbije novom rezolucijom treba obustaviti sve procese u pristupanju EU sve dok ona ne jamči cjelovitost Srbije", rekao je Jakšić.

Odbacio je mogućnost dolaska misije EU na Kosovo i "plasiranja" plana Marttija Ahtisaarija čime se Srbiji otima 15 posto teritorija.

"U slučaju da Albanci proglase neovisnost Kosova, Srbi će na istom takvom skupu tu odluku poništiti. To očekujemo i od Skupštine Srbije", rekao je Jakšić.

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća sjevernog Kosova Milan Ivanović naglasio je da Srbi žele pregovore i uputio oštre zamjerke čelnicima pojedinih parlamentarnih stranaka i ministru obrane jer, kako je rekao, pitanju Kosova ne poklanjaju pravu pozornost.

Među parolama koje su nosili sudionici prosvjeda isticale su se "Ostajemo ovdje", "Obrana Kosova svim sredstvima" i "Srbija na Kosovu, Kosovo u Srbiji".

Na skupu se nije pojavio državni tajnik za Kosovo Dušan Proroković, iako je njegov dolazak bio najavljen.

Skup su osiguravali osiguranja policije UNMIK-a, KFOR-a i Kosovske policijske službe, a kako se navodi, protekao je bez izgreda.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika