18.12.2007. / 16:53

Autor: Martina Čizmić

HRVATSKA I EU

Kouchner: "Ubrzat ćemo proces pregovora"

"Mogu sada reći, da s francuske strane puše još snažniji vjetar za priključenje Hrvatske Europskoj uniji. Ne sumnjam da ćemo u vrijeme francuskog predsjedanja moći ubrzati proces pregovora koji će vjerojatno ući u 2009.", rekao je Kouchner

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner rekao je kako Francuska podržava ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Nakon sastanka sa hrvatskim predsjednikom Mesićem rekao je kako brzina pregovora neće ovisiti samo o Francuskoj kao predsjedavajućoj zemlji nego i o Hrvatskoj.

"Mogu sada reći, da s francuske strane puše još snažniji vjetar za priključenje Hrvatske Europskoj uniji. Ne sumnjam da ćemo u vrijeme francuskog predsjedanja moći ubrzati proces pregovora koji će vjerojatno ući u 2009.", rekao je Kouchner.

Predsjednik Mesić istaknuo je kako je upravo Francuska "pogurala" Hrvatsku kada je inzistirala da se 2000. u Zagrebu održi summit EU.a i zemalja zapadnog Balkana.

"Tada je odlučeno da se svaka zemlja koja ispuni standarde i uvjete individualno može priključiti EU-a", rekao je hrvatski predsjednik.

Europska komisija objavila je rezultate Eurobarometra, istraživanja mišljenja građana o pojedinim pitanjima. Prema njima je potpora ulasku u EU u Hrvatskoj porasla za šest posto od proljeća ove godine.

Najviše građana u Hrvatskoj nema definiran stav o ulasku u EU. Njih 37 posto smatra da članstvo u Uniji "ne bi bilo ni dobro ni loše".

Najveća potpora članstvu njihove zemlje u EU zabilježena je u Luksemburgu, Nizozemskoj i Belgiji. Najmanji postotak onih koji odobravaju članstvo u EU zabilježen je u Velikoj Britaniji, Latviji i Austriji.

Prosječna potpora članstvu u Europskoj uniji iznosi 58 posto i to je najveći postotak u posljednjih 10 godina.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika