18.12.2007. / 17:31

Autor: Katarina Zorić

FRANCUSKA

Mesić: Hrvatska će priznati neovisnost Kosova ako to učine EU i SAD

"Ako Kosovo proglasi svoju neovisnost i ako nju prizna većina zemalja 27-orice i SAD, tada ćemo je i mi priznati. Slijedimo većinu jer želimo biti dio Europske unije i jer će se raditi o uzimanju u obzir novog realiteta", rekao je Mesić…

Hrvatska priznati neovisnost Kosova ako to učine i Europska unija i Sjedinjene Države. rekao je u razgovoru za francuski list Le Monde hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

"Ako Kosovo proglasi svoju neovisnost i ako nju prizna većina zemalja 27-orice i SAD, tada ćemo je i mi priznati. Slijedimo većinu jer želimo biti dio Europske unije i jer će se raditi o uzimanju u obzir novog realiteta", rekao je Mesić.

Ocijenio je da je "teško reći kada će biti objavljena deklaracija o neovisnosti Kosova", ali da je "teško zamisliti rješenje temeljeno na dogovoru budući da Albanci ne žele ništa osim neovisnosti a Srbi im ne nude ništa osim autonomije".

Hrvatski predsjednik istaknuo je da treba odrediti novi status Kosova te da je sada na Srbiji da riješi problem.

"U slučaju neovisnosti najgore za Beograd bi bilo da prekine veze sa zemljama koje priznaju Kosovo", prenosi Le Monde riječi hrvatskog predsjednika.

Mesić je u intervju naglasio da ne treba vezati pitanje konačnog statusa Kosova s rješavanjem stanja u BiH.

"Kosovo je uvijek bilo posebni entitet....a budućnost BiH ovisi o njezina tri konstitutivna naroda, Srbima, Bošnjacima i Hrvatima. To nema veze sa statusom Kosova", poručio je Mesić.

Predsjednik Stjepan Mesić nalazi se u dvodnevnom radnom posjetu Francuskoj, gdje će večeras razgovarati i s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyem.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika