19.12.2007. / 09:34

Autor: Nina Tomljanović

PAMETNI AUTOMOBILI

Auto koji vas upozorava na umor i ometenost

Pomoću kamere, senzora i drugih elektroničkih naprava, sustav kontinuirano prati da li vozač drži primjerenu udaljenost prema vozilu ispred njega i ostaje li između linija na cesti

Švedski proizvođač automobila Volvo u novoj seriji za 2008. godinu kao dodatnu opremu nudi sustav koji će upozoravati na umor ili ometenost vozača.

Pomoću kamere, senzora i drugih elektroničkih naprava, sustav kontinuirano prati drži li vozač primjerenu udaljenost prema vozilu ispred njega i ostaje li između linija na cesti. Ocjenjujući jednom do pet zvjezdica, sustav prati gubi li vozač kontrolu nad vozilom. Ukoliko je vožnja prepoznata kao vožnja visokog rizika, zvučna i tekstualna poruka upozorava vozača.

Proizvođači švedskih vozila kažu kako sustav i uzbunjuje u slučaju da je vozač previše ometan da bi se usredotočio na vožnju, primjerice zbog glazbe ili drugih suvozača kao što su djeca na stražnjem sjedištu.

Uz sve navedeno što će nova serija Volvo automobila imati, postoji još jedan simpatičan detalj. Na zaslonu se pojavljuje slika šalice kave s riječima "Upozorenje vozaču da je krajnje vrijeme za stanku".

Vezane vijesti

Slvonski Brod: vozač poginuo, dvojica teško ozlijeđena

Slvonski Brod: vozač poginuo, dvojica teško ozlijeđena

U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila 40-ak minuta iza ponoći na državnoj cesti prema graničnome prijelazu u Slavonskome Brodu poginuo je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika