19.12.2007. / 11:13

Autor: Katarina Zorić

BOŽIĆNA PORUKA

Bozanić: Čuvajmo nedjelju!

Bozanić napominje kako u Hrvatskoj nitko ne smije biti gladan, nitko ne treba i ne smije ostati bez najpotrebnijega…

"Pozvani smo da u mislima i srcu izgradimo jaslice u kojima će biti mjesta za ljudske boli", istaknuo je nadbiskup i metropolit zagrebački kardinal Josip Bozanić u svojoj Božićnoj poruci koju je danas uputio svim vjernicima

Kardinal je posebno upozorio na napuštenu, iskorištavanu i zlostavljanu djecu, kao i na djecu koja su razdirana zbog rastave roditelja, mlade kojima su ukradeni snovi i veliki ideali i koji su gurnuti u gorčinu droge i alkohola, na obitelji bez doma, branitelje kojima je nepoštovanje njihove žrtve zamaglilo pogled na vrijednost dara vlastita života, na nezaposlene, osamljene, stare i bolesne, strance, zatvorenike, diskriminirane žene, pripadnike drugih naroda i rasa, na žrtve ratova i terorističkih napada. Bozanić napominje da u jaslicama hrvatskoga kršćanskog srca mora biti mjesta za te ljude kako bi Božić imao kršćanski smisao.

"Potreban nam je Božji Duh da dokinemo nedopustivo stanje trpljenja naših bližnjih. Stoga potičem sve nas kršćane da budemo osjetljivi na bijedu ljudi oko sebe. Kako li je bolno, a za nas kršćane i sramotno, slušati i gledati da danas u Hrvatskoj netko mora gladovati ili nema najosnovnije za život", napominje Bozanić i dodaje kako u Hrvatskoj nitko ne smije biti gladan, nitko ne treba i ne smije ostati bez najpotrebnijega.

"Ako netko pokraj nas vjernika gladuje, smrzava se, umire napušten, uzalud nam naše kršćanstvo, i nemamo pravo zvati se kršćanima. Ako ne vidimo bližnjega u potrebi, nismo razumjeli dar Božića, ni dar euharistije", tvrdi nadbiskup.

U Božićnoj poruci Bozanić navodi kako mnoštvo društvenih problema i razna nezadovoljstva izviru iz ljudske sebičnosti.

"Sebičnost rađa oholost, isključivost, nametljivost, gramzivost; sebičnost zahtijeva prava koja krše tuđa prava i ne poštuje tuđe osjećaje. Za budućnost hrvatskoga društva sebičnost je pogubna", ističe nadbiskup dodajući da nesebičan čovjek, prožet Božićem, nije sklon korupciji, dok je sebičnost razlog razdora, razaranja i pokvarenosti u društvu.

"Bilo bi manje tuge, razočaranja i gorčine u obiteljima, u društvu, u narodu i državi da svatko na svom mjestu živi odgovorno i nesebično ono što mu je povjereno", navodi te dodaje kako ne misli pritom samo na političare i dužnosnike, nego na svako zanimanje.

Kardinal upozorava kako je u Hrvatskoj danas previše onih koji misle da sudjelovanje na nedjeljnoj euharistiji nije potrebno za njihovo kršćanstvo. "Ali htjeti biti kršćanin bez nedjeljne mise isto je kao da netko želi biti kršćanin bez Krista", ustvrdio je Bozanić poručivši: "Čuvajmo nedjelju!"

Svima do kojih dopire njegova poruka kardinal Josip Bozanić zaželio je čestit Božić i blagoslovljenu novu 2008. godinu.

Vezane vijesti

'Nezaposlenost i senzacionalizam vode u duhovnu smrt'

'Nezaposlenost i senzacionalizam vode u duhovnu smrt'

Svečano uskrsno misno slavlje u zagrebačkoj katedrali predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji je u uskrsnoj propovijedi osudio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika