19.12.2007. / 13:35

Autor: Martina Čizmić

Ljubljanska banka duguje 800 milijuna eura štedišama

U Hrvatskoj i BiH oko 300 tisuća štediša potražuje dug od Ljubljanske banke

Božidar Vukasović, zastupnik dijela štediša Ljubljanske banke ponovno je upozorio da Ljubljanska banka štedišama u Hrvatskoj i BiH duguje oko 800 milijuna eura s kamatama. Osudio je slovenske političare koji su, kako kaže, odlučili da Slovenija ne vrati štednju građanima.

U Hrvatskoj i BiH oko 300 tisuća štediša potražuje dug od Ljubljanske banke.  Vukasović je rekao kako su "slovenski političari shvatili da taj 'plijen' mogu najbolje zaštiti stalnim napadima na hrvatski teritorij i mora, a u tome su sjajno uspjeli".

On predlaže jače angažiranje hrvatske Vlade i predsjednika Republike, zamrzavanje pregovora s Europskom unijom i o ZERP-u sve dok Slovenija ne vrati novac. Dodao je da je jedan štediša nedavno dobio ovršnu presudu Federalnog suda u Njemačkoj, prema kojoj mu LJubljanska banka treba isplatiti oko 100 tisuća eura.

Vukasović je podsjetio kako su kapital i poslovanje Ljubljanske banke preneseni u Novu ljubljansku banku koja nema nekretnina u Hrvatskoj na kojima bi se štediše naplatile. Zbog toga su štediše podilaze tužbe u inozemstvu.

Tršćanski sud proglasiio se nenadležnim za taj slučaj i uputio 700 štediša da rješenje traže na političkoj i diplomatskoj razini.  Vukasović je najavio da će u ime dijela bivših štediša podignuti tužbu protiv Republike Slovenije pred Europskim sudom za pravdu u Luksemburgu zbog "blokiranja kapitala, kršenja ljudskih prava i zabrane sudskih procesa protiv Ljubljanske banke u Sloveniji".

"Ako budemo inzistirali na povratu novca štediša Ljubljanske banke, nećemo više slušati priče o Piranskom zaljevu i drugim temama koje su izmišljene kako bi Slovenije pobjegla od duga i prisilila Hrvatsku da ga podmiri", zaključio je Vukasović.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika